Biden Navalnij halálhíréről: Nem vagyok meglepve, de fel vagyok háborodva

2024. február 16. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem vagyok meglepve, de fel vagyok háborodva a hír hallatán” – mondta Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban a CNN szerint.

Navalnij bátran szembeszállt a Putyin-rezsim által elkövetett erőszakkal, amiért bebörtönözték, megmérgezték, és mindez nem állította meg – mondta Biden az orosz ellenzéki vezetőről. Az elnök dicsérte Navalnij bátorságát, mondván, a 2020-as megmérgezése után külföldön, száműzetésben is élhetett volna, de nem tette. „Még a börtönben is erőteljes hangja volt az igazságnak” – mondta.

Az elnök szerint Navalnij mindent megtestesített, amit Vlagyimir Putyin nem: bátor és elkötelezett volt, és hitt abban, hogy a mindenki számára elérhető Oroszország olyan Oroszország, amelyért „érdemes harcolni”.

„Félreértés ne essék. Putyin felelős Navalnij haláláért” – tette hozzá Biden. Szerinte ezzel Putyin nemcsak más országok állampolgárait veszi célba, amint azt az Ukrajnával tette, hanem a saját népe ellen is szörnyű bűnöket követ el.

Az ellenzéki vezető haláláról szóló jelentések arra ösztönzik az Egyesült Államokat, hogy finanszírozást biztosítson Ukrajna Oroszország elleni háborújához – tette hozzá Biden.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!