Navalnij halála után két perccel már meg is jelent a haláláról szóló hivatalos közlemény

2024. február 20. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, a helyi adminisztráció már azelőtt tudta, hogy írni kell Alekszej Navalnij haláláról, hogy az ellenzéki politikust hivatalosan halottnak nyilvánították volna – írta Facebook-oldalán Rácz András Oroszország-szakértő.

A Putyin-rendszer legismertebb kritikusa február 16-án, 47 évesen halt meg az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében. A halál hivatalos időpontja 14:17 perc, amit Navalnij szóvivőjétől, Kira Jarmistól tudni.

Rácz András szerint ezzel az a probléma, hogy a Navalnij haláláról szóló hivatalos hír már két perccel később, 14:19-kor megjelent a „Sarki Farkas” büntetőtelepnek helyet adó Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet hivatalos honlapján. „Ergo, vagy az a helyzet, hogy az egyébként közmondásosan lassú és körülményes, híresen nem ügyfélbarát orosz bürokrácia egy fagyos péntek délutánon hirtelen megtáltosodott, vagy valami nagyon nem stimmel a halál hivatalos időpontjával és a közlemény kiadásával. Két perc alatt egy hivatalos közleményt még megszövegezni sem lehet, nemhogy jóváhagyatni és megjelentetni, pláne egy ilyen érzékeny ügyben” – írta.

Erre a furcsaságra lehetséges magyarázat lenne az időeltolódás, hiszen Oroszországban összesen tizenegy időzóna van, de ez esetben biztosan nem az időzónák közötti kavarodásról van szó. Az a büntetőtelep, ahol Navalnijt fogva tartották, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található Szibériában, és a halálhírről szóló első hivatalos közlemény is ebben a körzetben jelent meg. Vagyis tényleg csak két perc különbség volt Navalnij hivatalos halála és a halálhírt bejelentő közlemény között.

Támogatói szerint Navalnijt Putyin utasítására gyilkolták meg. A nyugati kormányok is az orosz hatóságokat teszik felelőssé az ellenzéki politikus hirtelen bekövetkezett haláláért, a G7-ek külügyminiszterei pedig felszólították Oroszországot, hogy „sürgősen tisztázza” a haláleset körülményeit.

Eközben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) határozatlan időre meghosszabbította a Navalnij halálával kapcsolatos nyomozást, és egyelőre nem állapították meg a halál pontos okát. Az SZK tájékoztatása szerint legalább 14 napig nem adják ki a holttestet, mert ennyi ideig tart a vizsgálat. Hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy nem az ő hatáskörükbe tartozik a döntés arról, mikor adják ki Alekszej Navalnij holttestét a hozzátartozóknak. „Mi nem foglalkozunk ezzel az üggyel. Ez nem az elnöki adminisztráció feladata” – mondta Putyin szóvivője.

Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja nemrég bejelentette, hogy folytatni fogja férje ügyét, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolva a politikus halálával kijelentette, hogy társaival hamarosan közlik majd a haláleset körülményeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!