Több európai ország külügyminisztériuma is bekérette az orosz nagykövetet Navalnij halála miatt

2024. február 19. – 20:58

Másolás

Vágólapra másolva

Több európai ország külügyminisztériuma is bekérette hétfőn a helyi orosz diplomáciai képviselet vezetőjét Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála miatt, írja az MTI.

A balti országok külügyminiszterei közös nyilatkozatot adtak ki, miszerint Tallinnban, Rigában és Vilniusban folytatott megbeszéléseken elítélték Navalnij halálát, a balti államok szerint a politikus halálért a Kreml a felelős. Valamint felszólították Oroszországot, hogy teljeskörűen tárja fel az ellenzéki vezető halálának körülményeit, és adja ki holttestét Navalnij családjának. Mint írtuk, értesülések szerint Navalnij holtteste egy szalehardi halottasházban van.

Németország, Spanyolország, Finnország és Svédország is bekérette az orosz nagyköveteket. A finn külügyi tárca egy X-posztban szintén Oroszországot nevezte meg felelősnek, a balti államokhoz hasonlóan ők is egy alapos, átlátható vizsgálatot követelnek, illetve azt is, hogy az összes politikai foglyot engedjék szabadon.

Stockholmban Tobias Billström svéd külügyminiszter azt mondta, hogy az uniónak „cselekednie kell az oroszországi politikai elnyomás ellen”, és arról tájékoztatta a bekéretett nagykövetet, hogy a svéd kormány kezdeményezte annak a lehetőségét, hogy uniós szinten újabb szankciót vessenek ki Moszkvára.

A német minisztérium szóvivője megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz hatóságok őrizetbe veszik azokat, akik virágot helyeznek el Navalnij emlékhelyén. Szerinte azok az eljárások, amelyek célpontja Alekszej Navalnij és az orosz kormány más bírálói, mind azt bizonyítják, „hogy mekkora brutalitással jár el az orosz bíróság a másként gondolkodók ellen, és meddig képes elmenni (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) azért, hogy elnyomja Oroszországban a szólásszabadságot”.

Az osztrák külügyminisztérium egyelőre nem tervezi az orosz nagykövet bekéretését. Ehelyett uniós szankciókat követel a Navalnij haláláért felelős személyekkel szemben – közölte a bécsi diplomáciai tárca szóvivője az APA osztrák hírügynökséggel.

Londonban már pénteken este a külügyminisztériumba kérették a vezető orosz diplomatákat, hogy tiltakozzanak Navalnij halála miatt.

Míg az összes uniós tagállamban, a szomszédos Ukrajnában, de még az Oroszországgal erősen szimpatizáló Szerbiában is szinte azonnal reagáltak Alekszej Navalnij halálhírére vezető politikusok, Magyarországon kormánypárti reakcióból csak egy volt: Németh Zsolté.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!