Megtalálták a hatéves palesztin kislány holttestét, aki pár napja telefonon kért segítséget, miután izraeli tankok tüzet nyitottak a családja autójára

2024. február 11. – 12:13

frissítve

Megtalálták a hatéves palesztin kislány holttestét, aki pár napja telefonon kért segítséget, miután izraeli tankok tüzet nyitottak a családja autójára
Belal Khaled / ANADOLU / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A közelgő rafahi csata a nyugati országok mellett a szomszédos Egyiptomot is idegessé tette. Ezt legjobban az mutatja, hogy az egyik legfontosabb közel-keleti békeegyezmény, a Camp David-i felfüggesztésével fenyeget Kairó, amennyiben az izraeli csapatok nekilátnak Rafah ostromának. Rafahnál található az egyetlen működő határátkelő a Gázai övezet felé, a segélyek is ezen érkeznek rendszeresen, ráadásul a szétbombázott térség egyik utolsó, a harcoktól relatíve megkímélt területe a település. 1,4 millió ember nyomorog most itt. (AP)

A Palesztin Vörös Félhold Társaság (PRCS) nevű gázai segélyszervezet mentősei szombaton megtalálták annak a kislánynak a holttestét, aki január végén menekült el Gáza városából, majd eltűnt.

A hatéves Hind Rajab nagynénjével, nagybátyjával és három unokatestvérével együtt menekült el a városból. A kislány nem sokkal később telefonon kért segítséget a PRCS mentőszolgálatától, miután állítólag izraeli tankok tüzelni kezdtek a család autójára.

A kislány segélyhívásának felvételét napokkal ezelőtt osztotta meg a PRCS. Ez alapján valószínűsítették, hogy amikor a kislány telefonált, ő volt az egyetlen, aki életben maradt az autóban, és az izraeli erők elől rejtőzött a rokonai holttestei között. A segítségért könyörgő kislány hívásába újabb lövések hangja hallattszódott, majd a vonal megszakadt.

A kislányért küldött mentősök utolsó bejelentkezésükben azt mondták a központnak, hogy látják a fekete Kiát, amiben a család utazott, és látják az autóba szorult kislányt is. Az ő hívásukat is lövések zaja szakította meg, többször nem jelentkeztek – nyilatkozta a BBC-nek a szervezet szóvivője.

Rajab édesanyja ennek ellenére sokáig bizakodó volt, azt mondta, várja, hogy „bármelyik pillanatban” találkozzon a lányával.

A PRCS mentőseinek végül csak szombaton sikerült elérniük a területet, amelyet korábban aktív harci övezetként lezártak. Megtalálták a fekete Kia gépkocsit, amelyben Hind utazott, benne a kislány és rokonai holttestével. A kocsit golyónyomok borították. Az autótól nem messze megtalálták a mentőautót is, amit szintén szétlőttek.

Hind Rajab családjának fekete autója, és a mentőautó, amelyekben megtalálták a kislány és rokonai, valamint a mentők holttesteit 2024. február 10-én – Fotó: Stringer / Reuters Hind Rajab családjának fekete autója, és a mentőautó, amelyekben megtalálták a kislány és rokonai, valamint a mentők holttesteit 2024. február 10-én – Fotó: Stringer / Reuters
Hind Rajab családjának fekete autója, és a mentőautó, amelyekben megtalálták a kislány és rokonai, valamint a mentők holttesteit 2024. február 10-én – Fotó: Stringer / Reuters

Szombaton, a holttestek felfedezése után, a kislány édesanyja a BBC-nek azt mondta, követeli, hogy valakit vonjanak felelősségre. A lap többször is megkereste az IDF-et, hogy adjon tájékoztatást az aznapi hadműveleteiről, és Rajab valamint az érte küldött mentőautó eltűnésének körülményeiről – a hadsereg azt ígérte, ellenőrzi az esetet.

Izrael korábban azzal vádolta a Hamászt, hogy mentőautókat használ fegyverek és harcosok szállítására.

(BBC)

Izrael kizárását követelte az iráni elnök az ENSZ-ből vasárnap, miközben a közel-keleti országban gyűlésekkel ünnepelték az iszlám forradalom 45. évfordulóját.

Ebrahim Raiszi iráni elnök Teheránban az ünnepnapon tartott gyűlésen, több ezer ember előtt Izraelre utalva kijelentette: „Javasoljuk a cionista entitás kizárását az ENSZ-ből”, és hozzátette: „ami ma Gázában történik, az emberiség elleni bűncselekmény, és ennek a bűnöző rezsimnek a támogatói az Egyesült Államok és egyes nyugati országok”.

Egyben azzal vádolta meg Izraelt, hogy a palesztin övezetben folytatott hadműveleteivel „megsértett, számos, a nemzetközi szervezetek keretében kötött nyilatkozatot, határozatot és megállapodást”.

Irán a Nyugaton is terrorszervezetnek minősített Hamász palesztin szervezet egyik legfőbb támogatója abban a fegyveres konfliktusban. A nyugati országok egyebek között azzal vádolják Iránt, hogy az ukrajnai háború kezdete óta drónokat szállít Oroszországnak – amit Teherán tagad – és rakétákat az általa támogatott közel-keleti fegyveres csoportoknak, így a jemeni húszi lázadóknak.

Raiszi szerint „a Nyugat katonai konfliktusokkal, gazdasági blokáddal és szankciókkal próbálja elérni, hogy Irán ne védje tovább Palesztinát és az iszlám forradalom eszméit” de sikertelenül.

(MTI)

Tűzszünetre szólított fel Gázában Mark Ruffalo amerikai színész a Beverly Hills-i DGA díjátadó előtt. A színész az eseményen az Artists for Ceasefire (Művészek a tűzszünetért) nevű kezdeményezés kitűzőjét viselte.

„Mostanra világossá vált, hogy a bombázás nem működik, nem vezet békéhez. Csak annyit mondunk, hogy mi a baj azzal, ha adunk egy esélyt a tűzszünetnek? Jelenleg egymillió menekült van Rafah határán, akikre most egy újabb bombázási hullám vár, és 400 ezer ember éhezik, anélkül, hogy bármilyen humanitárius segély eljutna hozzájuk. Ezért arra kérjük a világ vezetőit, különösen Biden elnököt, hogy követeljenek tűzszünetet, tartós tűzszünetet, és adjanak esélyt a békének, ahelyett, hogy folytatódnának a bombázások, az erőszak eszkalálódása ami hamarosan regionális háborúvá válik, és amibe Amerikát is belerángatják” – mondta.

Az Artists for Ceasefire kezdeményezéhez olyan hírességek csatlakoztak, mint Jennifer Lopez, Andrew Garfield, Ben Affleck, Oscar Isaac, Tom Hardy, Jenna Ortega, Jessica Chastain és Selena Gomez.

Annie Lennox skót énekes-dalszerző és politikai aktivista a 66. Grammy-díjátadón való fellépése során szintén tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben.

(Deadline)

Bármilyen izraeli szárazföldi offenzíva az egyiptomi-gázai határon fekvő Rafahban „felrobbantja” a túszcsere-tárgyalásokat – idézte a Hamász által működtetett Aqsa televíziós csatorna vasárnap a Hamász egyik magas rangú vezetőjét.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy utasította a hadsereget, hogy dolgozzon ki tervet Rafah kiürítésére és a Hamász négy zászlóaljának megsemmisítésére, amelyek szerinte ott állomásoznak.

Rafah a háború előtt mintegy 280 ezer embernek adott otthont, mostanra viszont az övezet 2,3 milliós lakosságának több mint fele számára az utolsó menedékhely lett. Az nem egyértelmű, hogy ők hova menekülhetnének, ha az izraeli csapatok bevonulnak a városba.

Netanjahu a héten határozottan elutasította a Hamász tűzszünetre és túszok és foglyok cseréjére vonatkozó javaslatának feltételeit. Szerinte „ha megadjuk magunkat a Hamász téveszmés feltételeinek, az újabb mészárláshoz vezet, és olyan nagy tragédiát hoz Izraelre, amelyet senki sem lenne hajlandó elfogadni”.

(Guardian)

„Biztosítani fogjuk, hogy a civil lakosság el tudja hagyni a várost” – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miközben egyre biztosabbá válik, hogy a nemzetközi figyelmeztetések ellenére az izraeli csapatok megkezdik a szárazföldi offenzívát, és bevonulnak a dél-gázai Rafah városába is, ahol az övezet északi és középső részén dúló harcok elől menekül a palesztin lakosság nagy része.

Korábban az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy Rafah lerohanása „katasztrófa” lenne, és az EU és az ENSZ is aggodalmát fejezte ki. Az ABC News vasárnapi adásában sugárzott interjúban Netanjahu azonban kijelentette: „Meg fogjuk csinálni”.

Abban viszont – mint mondta – egyetért az amerikaiakkal, hogy elsőként az offenzíva civilekre gyakorolt hatását kell megtervezni, ezért felszólította az IDF-et, hogy készítse elő a lakosság evakuálást.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy pontosan hova menekülhetne az a nagyjából 1,5 millió ember, akik az októberi harcok kirobbanása óta az egyiptomi határhoz szorulva, rögtönzött sátortáborokban húzták meg magukat.

Segélyszervezetek szerint képtelenség mindenkit evakuálni a városból.

Izrael szinte naponta hajt végre légicsapásokat Rafahban, még azután is, hogy az elmúlt hetekben azt mondta a civileknek, hogy ott keressenek menedéket az északra fekvő Hán Júniszban dúló szárazföldi harcok elől. Netanjahu hivatala szerint négy Hamász-zászlóalj tartózkodik Rafahban, és Izrael nem tudná elérni a militáns csoport felszámolására kitűzött célját, amíg ezek ott maradnak.

(Guardian, BBC)

  • Izraeli katonák felvették és feltöltötték az internetre, ahogy gázai fogvatartottakat vetkőztetnek, megkötöznek, illetve bekötik a szemüket. Ezek a cselekmények a BBC által megkérdezett jogi szakértő szerint sérthetik a nemzetközi jogot.
  • Az Izraeli Védelmi Erők szombaton közölte a CNN megkeresésére, hogy csapatai „továbbra is célzott rajtaütéseket hajtanak végre terrorista célpontok ellen” Hán Júnisz nyugati részén.
  • Bill Burns CIA-igazgató várhatóan Kairóba utazik egy keddi megbeszélésre, ahol a folyamatban lévő gázai túsztárgyalásokról beszélnek majd.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön közölte a haditanácsban, hogy az Izraeli Védelmi Erők rafahi hadműveletének a március 10-i ramadán kezdetéig be kell fejeződnie.
  • Leértékelte az izraeli államadósságot a Moody's.
  • Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete, az UNRWA szerint 1,1 millió palesztin számára szánt élelmiszerszállítmány rekedt benn a kikötőben az izraeli hatóságok korlátozásai miatt, miközben a becslések szerint a gázai családok negyede éhínséggel küzd.
  • Az IDF főnöke, Herzi Halevi és a Shin Bet igazgatója, Ronen Bar szombaton a dél-gázai Hán Júniszba látogatott. Herzi Halevi szerint a Hamász elleni harcok még messze nem értek véget a térségben.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!