Izrael készül a rafahi offenzívára, Netanjahu biztonságos menekülési útvonalat ígér a civileknek

2024. február 11. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Biztosítani fogjuk, hogy a civil lakosság el tudja hagyni a várost” – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miközben egyre biztosabbá válik, hogy a nemzetközi figyelmeztetések ellenére az izraeli csapatok megkezdik a szárazföldi offenzívát, és bevonulnak a dél-gázai Rafah városába is, ahol az övezet északi és középső részén dúló harcok elől menekül a palesztin lakosság nagy része.

Korábban az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy Rafah lerohanása „katasztrófa” lenne, és az EU és az ENSZ is aggodalmát fejezte ki. Az ABC News vasárnapi adásában sugárzott interjúban Netanjahu azonban kijelentette: „Meg fogjuk csinálni”.

Abban viszont – mint mondta – egyetért az amerikaiakkal, hogy elsőként az offenzíva civilekre gyakorolt hatását kell megtervezni, ezért felszólította az IDF-et, hogy készítse elő a lakosság evakuálást.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy pontosan hova menekülhetne az a nagyjából 1,5 millió ember, akik az októberi harcok kirobbanása óta az egyiptomi határhoz szorulva, rögtönzött sátortáborokban húzták meg magukat.

Segélyszervezetek szerint képtelenség mindenkit evakuálni a városból.

Izrael szinte naponta hajt végre légicsapásokat Rafahban, még azután is, hogy az elmúlt hetekben azt mondta a civileknek, hogy ott keressenek menedéket az északra fekvő Hán Júniszban dúló szárazföldi harcok elől. Netanjahu hivatala szerint négy Hamász-zászlóalj tartózkodik Rafahban, és Izrael nem tudná elérni a militáns csoport felszámolására kitűzött célját, amíg ezek ott maradnak.

(Guardian, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!