Izrael kizárását követelte az ENSZ-ből az iráni elnök

2024. február 11. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael kizárását követelte az iráni elnök az ENSZ-ből vasárnap, miközben a közel-keleti országban gyűlésekkel ünnepelték az iszlám forradalom 45. évfordulóját.

Ebrahim Raiszi iráni elnök Teheránban az ünnepnapon tartott gyűlésen, több ezer ember előtt Izraelre utalva kijelentette: „Javasoljuk a cionista entitás kizárását az ENSZ-ből”, és hozzátette: „ami ma Gázában történik, az emberiség elleni bűncselekmény, és ennek a bűnöző rezsimnek a támogatói az Egyesült Államok és egyes nyugati országok”.

Egyben azzal vádolta meg Izraelt, hogy a palesztin övezetben folytatott hadműveleteivel „megsértett, számos, a nemzetközi szervezetek keretében kötött nyilatkozatot, határozatot és megállapodást”.

Irán a Nyugaton is terrorszervezetnek minősített Hamász palesztin szervezet egyik legfőbb támogatója abban a fegyveres konfliktusban. A nyugati országok egyebek között azzal vádolják Iránt, hogy az ukrajnai háború kezdete óta drónokat szállít Oroszországnak – amit Teherán tagad – és rakétákat az általa támogatott közel-keleti fegyveres csoportoknak, így a jemeni húszi lázadóknak.

Raiszi szerint „a Nyugat katonai konfliktusokkal, gazdasági blokáddal és szankciókkal próbálja elérni, hogy Irán ne védje tovább Palesztinát és az iszlám forradalom eszméit” de sikertelenül.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!