Izraeli források szerint a rafahi hadműveletnek március 10-ig le kell zárulnia

2024. február 10. – 10:13

frissítve

Izraeli források szerint a rafahi hadműveletnek március 10-ig le kell zárulnia
Palesztin gyerekek Rafahban 2024. február 9-én – Fotó: Abed Rahim Khatib / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az IDF főnöke, Herzi Halevi és a Shin Bet igazgatója, Ronen Bar szombaton a dél-gázai Hán Júniszba látogatott. Herzi Halevi szerint a Hamász elleni harcok még messze nem értek véget a térségben.

"Az eddigi harcokat Hán Júniszban nagy sikerként értékeljük, ugyanakkor még messze vagyunk a befejezéstől – mondta Halevi a katonáknak. Bar szerint az IDF-nek oly mértékben sikerült megzavarnia a Hamász hírszerzését és kommunikációját, hogy azt "nem fogják tudni kiheverni".

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete, az UNRWA szerint 1,1 millió palesztin számára szánt élelmiszerszállítmány rekedt benn a kikötőben az izraeli hatóságok korlátozásai miatt, miközben a becslések szerint a gázai családok 25 százaléka katasztrofális éhínséggel küzd.

Az Associated Press jelentése szerint az UNRWA igazgatója, Philippe Lazzarini pénteken közölte, hogy a Törökország által adományozott élelmiszerkonvoj hetek óta egy izraeli kikötővárosban vesztegel. Az ügynökség közölte, hogy az izraeli vállalkozó, akivel együtt dolgoznak, felhívást kapott az izraeli vámhatóságoktól, „amelyben arra utasították őket, hogy ne dolgozzanak fel semmilyen UNRWA-árut”. (Guardian)

Leértékelte az izraeli államadósságot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a véleményével indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúja, valamint a konfliktus esetleges szélesebb körű következményei érdemben növelik a politikai kockázatokat Izraelben, emellett gyengítik a végrehajtói és a törvényhozási intézményrendszert, valamint a költségvetési szektor szilárdságát a belátható jövőben. Mindezek alapján a Moody's

az eddigi „A1”-ről egy fokozattal „A2”-re rontotta Izrael devizában és hazai valutában fennálló adósságkötelezettségeinek besorolását.

A cég ezzel egy időben befejezte a tavaly október óta érvényben tartott leminősítési felülvizsgálatot és további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást állapított meg az új osztályzatra. Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében a Moody's hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az „A2” besorolás – amely változatlanul magasan elsőrendű befektetői kategória – tükrözi Izrael nagyon jelentős gazdasági erejét.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön közölte a haditanácsban, hogy az Izraeli Védelmi Erők rafahi hadműveletének a március 10-i ramadán kezdetéig be kell fejeződnie – tudta meg egy izraeli tisztviselőtől szombaton a CNN. Netanjahu hivatala pénteken közleményben tudatta, hogy az izraeli miniszterelnök utasította a hadsereget: tervezze meg a lakosság evakuálását Rafah-ból. Az ENSZ szerint Rafah-ban több mint 1,3 millió ember él, többségük Gáza más részeiről kitelepítettek.

Pénteken Rafah lakói és a Gázai övezet más részeiről kitelepítettek a CNN-nek azt mondták: félnek, és nincs hová menniük, ha Izrael bevonul a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határhoz közeli városban. (CNN)

Bill Burns CIA-igazgató várhatóan Kairóba utazik egy keddi megbeszélésre, ahol a folyamatban lévő gázai túsztárgyalásokról beszélnek majd – közölte két, a terveket ismerő forrás a CNN-nel. Egyikük szerint Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari miniszterelnök és David Barnea, az izraeli Moszad igazgatója is részt vesz a találkozón. (CNN)

Legalább egy ember meghalt, mások pedig megsebesültek a Hán Júniszban lévő Nasszer orvosi komplexumnál szombati támadásokban – közölte a Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium közleményében.

Az Izraeli Védelmi Erők szombaton közölte a CNN megkeresésére, hogy csapatai „továbbra is célzott rajtaütéseket hajtanak végre terrorista célpontok ellen” Hán Júnisz nyugati részén.

A Hamász által ellenőrzött gázai Egészségügyi Minisztérium csütörtökön közleményben figyelmeztetett az izraeli „ostrom és támadás” következtében kialakult „egészségügyi és humanitárius válságra”, hozzátéve, hogy a Nasszer orvosi komplexumban 300 egészségügyi dolgozó, 450 sebesült és 10 ezer odamenekült ember van. (CNN)

Izraeli katonák felvették és feltöltötték az internetre, ahogy gázai fogvatartottakat vetkőztetnek, megkötöznek, illetve bekötik a szemüket. Ezek a cselekmények a BBC által megkérdezett jogi szakértő szerint sérthetik a nemzetközi jogot, mivel tilos a fogvatartottakat szükségtelen megaláztatásnak kitenni.

A BBC Verify 2023 novembere óta több száz, izraeli katonák által Gázában nyilvánosan megosztott videót vizsgált meg. A lap nyolc olyan videót ellenőrzött részletesen, amelyeken fogvatartottak láthatóak. Az egyiken egy palesztin fogoly látható meztelenül és vérző kézzel, összekötözött kezekkel, amint épp kihallgatják.

A BBC azonosította a helyszínt, az IDF pedig közleményben reagált: „A felvétel egy kihallgatás során készült. A gyanúsított nem sérült meg. Egy tartalékos lefényképezte és közzétette a fotót, ez azonban az IDF szabályaival és értékeivel is ellentétes, ezért a katona szolgálati viszonyát megszüntettük”.

Egy másik videón egy gázai stadionban alsóneműre vetkőztetett, bekötött szemű foglyok térdelnek a füvön, miközben izraeli katonák nézik őket. Miután ennek és több hasonló vidónak a helyszínét is beazonosította a lap, kérdésekkel fordult a TikTok felé, a videómegosztó pedig eltávolította a videókat.

  • Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy megfelelő tervezés nélkül katonai offenzívát indítani a gázai övezet déli részén fekvő Rafah városa ellen katasztrófa lenne.
  • Elindult egy német hadihajó a Vörös-tengerre, ezzel elkezdődhetett a közös EU-s katonai beavatkozás.
  • Egyre több amerikai bojkottálja a Starbucks kávézóláncot és a McDonald's gyorsétteremláncot az izraeli–gázai háborúra hivatkozva, amit a cégek kezdenek is érezni bevételeikben.
  • Az ír női kosárválogatott nem volt hajlandó kezet fogni az izraeli csapattal.
  • Az Izraeli Védelmi Erők újabb csapásokat mért a dél-gázai övezet túlzsúfolt határ menti városára, Rafahra, ahol több mint egymillió palesztin menekült él.
  • A Rafahban élő civileket meg kell védeni, de az ENSZ nem akar semmilyen kényszerű tömeges kitelepítést a Gázai övezetben – mondta egy Dujarric ENSZ-szóvivő.
  • A Knesszet elnöke lemondta pénteki New Yorki-i találkozóját Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral. Az izraeli képviselőház elnöke arra hivatkozott, hogy Guterres szerint Izrael nemzetköz jogot sért a Hamász elleni gázai háborújával.
  • A British Airways bejelentette, hogy áprilistól újraindítja a Tel-Avivba irányuló járatait. A repülést még októberben függesztette fel a cég, biztonsággal okokra hivatkozva.
  • Izraelnek minél előbb végeznie kellene a rafahi hadművelettel, de előbb döntenie kell az ott élő egymillió civil sorsáról.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!