Jogsértő lehet, ahogy izraeli katonák videókat posztolnak megalázott helyzetben lévő foglyokról

2024. február 10. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Izraeli katonák felvették és feltöltötték az internetre, ahogy gázai fogvatartottakat vetkőztetnek, megkötöznek, illetve bekötik a szemüket. Ezek a cselekmények a BBC által megkérdezett jogi szakértő szerint sérthetik a nemzetközi jogot, mivel tilos a fogvatartottakat szükségtelen megaláztatásnak kitenni.

A BBC Verify 2023 novembere óta több száz, izraeli katonák által Gázában nyilvánosan megosztott videót vizsgált meg. A lap nyolc olyan videót ellenőrzött részletesen, amelyeken fogvatartottak láthatóak. Az egyiken egy palesztin fogoly látható meztelenül és vérző kézzel, összekötözött kezekkel, amint épp kihallgatják.

A BBC azonosította a helyszínt, az IDF pedig közleményben reagált: „A felvétel egy kihallgatás során készült. A gyanúsított nem sérült meg. Egy tartalékos lefényképezte és közzétette a fotót, ez azonban az IDF szabályaival és értékeivel is ellentétes, ezért a katona szolgálati viszonyát megszüntettük”.

Egy másik videón egy gázai stadionban alsóneműre vetkőztetett, bekötött szemű foglyok térdelnek a füvön, miközben izraeli katonák nézik őket. Miután ennek és több hasonló vidónak a helyszínét is beazonosította a lap, kérdésekkel fordult a TikTok felé, a videómegosztó pedig eltávolította a videókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!