A római magyar követség közelében falra festették a Budapesten fogva tartott antifa-aktivistát

2024. január 31. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olasz street art művész hétfőről keddre virradóra a római magyar nagykövetség közelében a falra festette az antifa-támadások miatt Magyarországon letartóztatott olasz I. S.-t. A 39 éves, szélsőbaloldali nőt hétfőn kéz- és lábbilincsben vezették elő a bíróságon, ami szerte Olaszországban nagy visszhangot váltott ki. A művészt nemcsak felháborították a képek, hanem meg is ihlették.

Diplomáciai ügy lett a Budapesten fogva tartott olasz tanárnő, I. S. ügyéből, akit azzal vádolnak, hogy egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napján történt utcai támadásoknak. A két miniszterelnök Giorgia Meloni és Orbán Viktor beszélgetésén is szóba került az eset.

A vád szerint a szélsőbalos csoport tagjai tavaly február 9. és 11. között öt utcai támadást hajtottak végre Budapesten, amelyben összesen 9 embert sebesítettek meg. Az ügyészség szerint a támadásokat alaposan megtervezték, azokon előre egyeztetett feladatmegosztásban „dolgoztak”. A támadások időtartamát 30 másodpercben határozták meg, azokon az irányítónak kinevezett személy előre megbeszélt jelszavakkal koordinálta a többiek munkáját.

Egy ember közben a környezetet figyelte, a többiek pedig verték az áldozatnak kiszemelt személyeket. Volt olyan, akit paprikaspray-vel fújtak le, majd teleszkópos bottal (viperával) vertek meg. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott több támadásban is részt vett, míg a másod- és harmadrendű vádlottat az egyik tervezett bántalmazás helyszínéről való menekülés közben fogták el a rendőrök. A vád szerint a céljuk az volt, hogy olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket okozzanak, amely elrettentő üzenetet közvetít a szélsőjobboldali, nemzetiszocialista és fasiszta eszméket hirdető mozgalmak képviselőinek.

I. S.-nek a magyar ügyészség 11 év szabadságvesztést indítványozott. Két német állampolgárságú társa közül az egyiket 3 év fegyházra ítélték és öt évre kiutasították Magyarországról bűnszervezetben való részvétel miatt.

11 hónapja van letartóztatásban Magyarországon, embertelen körülmények között. A tárgyalóteremről látott képek úgy tűnik Teheránból származnak, nem pedig az Európai Unió egyik országából” – nyilatkozott az alkotó az olasz Skynak.

Hozzátette, hogy az emberi jogok megsértését látjuk az EU egyik tagállamától, ezért nem maradhat csendben, semmittevésben. „Ez egy olyan állam erődemonstrációja, amely egyre inkább a tekintélyelvűség felé hajlik” – magyarázta Laika, aki a monzai tanárnő kiszabadításában bízik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!