Meloni telefonon beszélt Orbánnal az olasz antifa-aktivista ügyéről

2024. január 31. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Diplomáciai ügy lett a Budapesten fogva tartott olasz tanárnő, I. S. ügyéből, akit azzal vádolnak, hogy egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napján történt utcai támadásoknak. Olasz sajtóhírek már kedden este is arról számoltak be, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök telefonhívást folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az olasz tanárnő miatt, szerdán reggel pedig Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette, hogy keddi telefonbeszélgetésük során „szóba került” az olaszt tanárnő esete.

Bűnszervezetben elkövetett testi sértés kísérlete

I. S.-t 2023. februárban vették őrizetbe bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, akár 11 éves börtönbüntetést is kaphat. A vád szerint az ügy három vádlottja (pontosabban már csak kettő, a másodrendű vádlott ügye már lezárult) egy szélsőséges baloldali ideológiával szimpatizáló, fiatal felnőttekből álló szervezet tagjai voltak, akik demonstrációkon és tüntetéseken vettek részt Európa-szerte, és emellett szélsőjobboldali, vagy annak vélt szimpatizánsokra vadásztak, hogy összeverjék őket. A céljuk az volt, hogy olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket okozzanak, amely elrettentő üzenetet közvetít a szélsőjobboldali, nemzetiszocialista és fasiszta eszméket hirdető mozgalmak képviselőinek.

A vád szerint a szélsőbalos csoport tagjai tavaly február 9. és 11. között öt utcai támadást hajtottak végre Budapesten, amelyben összesen 9 embert sebesítettek meg. Az ügyészség szerint a támadásokat alaposan megtervezték, azokon előre egyeztetett feladatmegosztásban „dolgoztak”. A támadások időtartamát 30 másodpercben határozták meg, azokon az irányítónak kinevezett személy előre megbeszélt jelszavakkal koordinálta a többiek munkáját. Egy ember közben a környezetet figyelte, a többiek pedig verték az áldozatnak kiszemelt személyeket. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott több támadásban is részt vett, míg a másod- és harmadrendű vádlottat az egyik tervezett bántalmazás helyszínéről való menekülés közben fogták el a rendőrök.

A bánásmód váltott ki felháborodást

A nő ártatlannak vallotta magát. A családja és az egyik volt cellatársa is arra panaszkodott, hogy méltatlan körülmények között tartják fogva a magyar börtönben. A család szerint a nő fél évig nem is telefonálhatott, és olyan szigorúan őrzik, mint egy terroristát. Ezeket, és a további vádakat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) elutasította.

A 39 éves szélsőbaloldali nőt hétfőn kéz- és lábbilincsben vezették elő a bíróságon, ami Olaszországban ismét nagy felháborodást váltott ki.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter is problémásnak nevezte, hogy így bántak a fogvatartottal, és az olasz sajtónak azt mondta, hogy korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is beszélt, és felvetette neki a nő családja által régóta hangoztatott aggályokat, és felkérte a budapesti római nagykövetet, hogy járjon el az ügyben. „Kértük a magyar kormányt, hogy jogsértések esetén lépjen közbe, és biztosítsa a vádlottak minden jogának tiszteletben tartását. Többet nem tehetünk, hagyjuk a politikai vitát” – mondta.

Az ügyben állítólag Manuel Jacoangeli, Olaszország budapesti nagykövete is találkozót kért Tuzson Bence igazságügyi minisztertől, miközben az olasz külügyminisztérium behívatta a római magyar nagykövetet.

A találkozókkal és az olasz fél panaszaival kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és az Igazságügyi Minisztériumnak is kedden. Szerdán megkeresésünkre Paczolay Máté külügyi szóvivő azt válaszolta, hogy Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Szijjártó Péter valóban “váltott pár szót egymással a témában múlt hétfőn, Brüsszelben a Külügyi Tanács margóján, de a helyzet az, hogy bűnügyről van szó, ami bírósági szakaszban van: Magyarországon az igazságszolgáltatás független, a döntés a bíróság kezében van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!