Három év fegyházra ítélték a budapesti antifa támadás egyik vádlottját

2024. január 29. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Három év fegyházbüntetésre ítélték és öt évre kiutasították Magyarországról az úgynevezett „antifaügy” egyik vádlottját – közölte a Fővárosi Törvényszék. A Hvg.hu beszámolója szerint a tavaly februári antifasiszta támadások vádlottjainak pere hétfőn kezdődött el a Fővárosi Törvényszéken. Az előkészítő ülésen megjelent:

  • az elsőrendű vádlott, egy olasz nő,
  • a másodrendű vádlott, egy német férfi
  • és harmadrendű vádlott, egy német nő.

A vád szerint mindhárman egy szélsőséges baloldali ideológiával szimpatizáló, fiatal felnőttekből álló szervezet tagjai voltak, akik demonstrációkon és tüntetéseken vettek részt Európa-szerte, és emellett szélsőjobboldali, vagy annak vélt szimpatizánsokra vadásztak, hogy összeverjék őket. A céljuk az volt, hogy olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket okozzanak, amely elrettentő üzenetet közvetít a szélsőjobboldali, nemzetiszocialista és fasiszta eszméket hirdető mozgalmak képviselőinek.

A szélsőbalos csoport tagjai tavaly február 9. és 11. között öt utcai támadást hajtottak végre Budapesten, amelyben összesen 9 embert sebesítettek meg. Az ügyészség szerint a támadásokat alaposan megtervezték, azokon előre egyeztetett feladatmegosztásban „dolgoztak”. A támadások időtartamát 30 másodpercben határozták meg, azokon az irányítónak kinevezett személy előre megbeszélt jelszavakkal koordinálta a többiek munkáját. Egy ember közben a környezetet figyelte, a többiek pedig verték az áldozatnak kiszemelt személyeket. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott több támadásban is részt vett, míg a másod- és harmadrendű vádlottat az egyik tervezett bántalmazás helyszínéről való menekülés közben fogták el a rendőrök.

Az ügyészség az úgynevezett mértékes indítványában a terheltek váddal egyező beismerése és tárgyaláshoz való jogáról való lemondása esetére azt kérte a bíróságtól, hogy az elsőrendű vádlottat 11 év, a másod- és a harmadrendű vádlottat pedig 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélje. Ezen felül az elsőrendű terheltet 10 évre, a másod- és harmadrendűt pedig 5-5 évre utasítsa ki Magyarország területéről.

Az előkészítő ülésen csak a másodrendű terhelt ismerte be a váddal egyezően a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról is lemondott.

A bíróság elfogadta a vádlott nyilatkozatát, és a felszólalásokat követően ítéletet hirdetett, amelyet a vádirati tényállásra alapított. Az enyhítő és súlyosító körülményeket figyelembe véve a bíróság a terhelt büntetését – a középmértékben – 3 év fegyházbüntetésben állapította meg, ezen felül 5 évre ki is utasította őt Magyarországról. Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett. A kényszerintézkedés fenntartásáról szóló végzés sem jogerős, mivel a terhelt és védője azt sem fogadta el.

Az első- és harmadrendű vádlott esetében az eljárás tárgyaláson folytatódik, amelyet 2024. május 24-re tűzött ki a bíróság. Az előkészítő ülésen a harmadrendű vádlott és védője kérte a bűnügyi felügyelet megszüntetését, azonban az indítványt a bíróság a szökés, elrejtőzés veszélye miatt elutasította.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!