Az amerikaiak azt hitték, a sajátjuk tért vissza, ezért nem lőtték le a drónt, ami becsapódott a jordániai bázisukba

2024. január 29. – 08:25

frissítve

Az amerikaiak azt hitték, a sajátjuk tért vissza, ezért nem lőtték le a drónt, ami becsapódott a jordániai bázisukba
Izraeli katonák egy egysége tér vissza január 28-án a Gázai övezet izraeli oldalára – Fotó: Menahem Kahana / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatót tartott Washingtonban. Kitért a jordániai amerikai bázist ért támadásra is, amiben három amerikai katona meghalt, és legalább 34 megsérült. Azt mondta, hogy az USA mindenkit óva int attól, hogy kihasználja a gázai konfliktust arra, hogy megtámadja az Egyesült Államokat. Blinken szerint az USA célja a tartós béke és biztonság kiépítése a régióban, aminek része, hogy a Palesztin Hatóságot megreformálják, hogy egyenes utat tudjon mutatni a Palesztin állam kiépítéséhez. Emellett a régió országainak is ki kell egyezniük egymással, és tisztázni kell a palesztinok jogait.

A jordániai támadásról azt mondta, hogy az USA válasza többszintű lesz, és akár hosszabb ideig is elhúzódhat. Bár nem akarnak rontani a helyzeten, kemény válaszcsapást ígérnek mindenkinek, aki megtámadja a katonáikat.

Beszélt az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetéről (UNWRA) is. Aggasztónak tartják a vádat, ami szerint az UNWRA néhány alkalmazottja részt vett a Hamász október 7-ei támadásában, és ugyan ők maguk nem nyomoztak az ügyben, hihetőnek tartják a vádat. Emellett úgy látja, hogy van remény egy újabb alkura a túszok szabadon engedéséről. Továbbá nem gondolják, hogy bármi alapja lenne annak, hogy Izraelt népírtással vádolják.

(Guardian)

Összezavarta a jordániai amerikai tábor vezetését, hogy pont akkor tért vissza a saját drónjuk a bázisba, amikor az ellenséges is a támaszpont felé tartott, ezért nem léptek, mielőtt becsapódott a bázisba. Három katona meghalt, 34 megsebesült.

A Pentagon szerint a drónt Irakból indította egy helyi milícia, amit Irán is támogat, de egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy Irán nagyobb szerepet vállalt volna a támadásban. A teheráni vezetés tagadja, hogy közük lett volna a csapáshoz, alaptalan vádaskodásnak tartják, amit az USA szerintük csak azért kreált, hogy újabb háborút indíthasson a Közel-Keleten.

(Wall Street Journal)

Joáv Gallant, Izrael védelmi minisztere azt mondta, hogy az ország északi részére nagyobb izraeli erőket telepítenek, és hamarosan akcióba lépnek a libanoni határ közelében.

Gallant azt is mondta, hogy a tartalékosokat fokozatosan elengedik, de nekik is készenlétben kell állniuk jövőbeli műveletekre.

A miniszter arról is beszélt, hogy a háború még hónapokig fog tartani a Hamász ellen. Szerinte a Hamász harcosainak negyede meghalt, és legalább egynegyede megsebesült. Megjegyezte, hogy a terroristáknak nincs lőszerük, tartalékuk és erősítésük.

(Guardian)

Izrael megsemmisítéséről beszéltek az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) iskoláiban, mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a brit TalkTV brit televíziós csatornának adott, hétfőn közzétett interjújában.

Netanjahu azt mondta, hogy az izraeli hatóságok vizsgálata szerint az UNRWA 13 munkatársa vett részt közvetve vagy közvetlenül a Hamász Izrael ellen végrehajtott október 7-i támadásában, a szervezet iskoláiban pedig dicsőítették és magasztalták a terrorizmust.

A miniszterelnök védelembe vette Izrael gázai háborúját, szerinte, ha nem győzik le a Hamász, Európa és Amerika is a célpontja lehet a terrorszervezetnek. Netanjahu arról is beszélt, hogy Hamászra nagy befolyással bíró Katarnak kéne elérni a még fogságban lévő túszok elengedését.

(MTI)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) drónokkal szólította fel hán júniszi al-Amal kórház közelében lakókat, hogy hagyják el otthonaikat – közölte hétfőn a Palesztin Vörös Félhold Társaság (PRCS), miután több mint egy hete súlyos harcok dúlnak a Gáza déli részén fekvő városban. Az IDF hétfőn közölte, hogy repülőgépei csapást mértek két településre a városban, „fegyveres terroristákat” megölve.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) azt közölte, hogy a másik hán júniszi kórházban, a Nasserben összeomlottak a kulcsfontosságú orvosi szolgáltatások, és a sebészeknek „szinte nincs kapacitása”.

(CNN)

Két hétre leállította a gyártást a Berlin melletti gigagyárában a Tesla a vörös-tengeri áruszállításban tapasztalható fennakadások miatt, írja az MTI. A grünheidei Tesla-gyár működése részben a kínai és más ázsiai országokból származó alkatrészektől függ. A jemeni húszi lázadók kereskedelmi hajók elleni támadásai a Vörös-tengeren arra kényszerítették a szállítási vállalatokat, hogy alternatív útvonalakat keressenek, emiatt viszont jelentősen megnőtt a szállítási idő.

A Tesla hétfőn azt közölte, hogy alkatrészhiány miatt január 29-től szinte teljesen felfüggesztette a gyártást a Berlin melletti gigagyárában, a termelés a tervek szerint február 12-én indul újra. A cég azt nem közölte, hogy milyen alkatrészek hiánya miatt kényszerült leállásra.

A Tesla gyára Grünheidében 2024. január 14-én Fotó: Christophe Gateau / DPA / AFP
A Tesla gyára Grünheidében 2024. január 14-én Fotó: Christophe Gateau / DPA / AFP

A Tesla évente több mint 250 ezer elektromos járművet gyárt Grünheidében, mintegy 11 500 alkalmazottal.

(MTI)

Legalább 10 civil meghalt egy izraeli csapás után hétfőn az ENSZ Segélyezési és Munkaügyi Szervezetének (UNRWA) egyik iskolájába Gáza város Al-Rimal negyedében – jelentette a WAFA palesztin állami hírügynökség. A WAFA szerint izraeli katonai járművek vették körül az iskolát, miközben a katonák intenzív lövöldözésbe kezdtek. A WAFA szerint izraeli vadászgépek legalább öt lakóházat is lőttek.

(CNN)

Ausztria felfüggeszti az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak folyósított kifizetéseket, amíg ki nem vizsgálják azokat a vádakat, amelyek szerint a szervezet alkalmazottai részt vettek az október 7-i, Izrael elleni Hamász-támadásban – közölte hétfőn az osztrák külügyminisztérium. „Felszólítjuk az UNRWA-t és az ENSZ-t, hogy folytasson átfogó, gyors és teljes körű vizsgálatot a vádakkal kapcsolatban” – áll a minisztérium közleményében.

(Reuters)

Miközben az izraeli kormány a nemzetközi nyilvánosság előtt kategorikusan tagadja azt, hogy Hamász megsemmisítésén és az övezetből érkező fenyegetés semlegesítésén túl bármi célja lenne, a koalíció meghatározó politikusai és a jobboldali szavazótábor leplezetlenül beszél Gáza palesztinmentesítésének és Ciszjordániához hasonló kvázi-gyarmatosításának szükségességéről.

Kolonizációs karnevál a jeruzsálemi telepeskonferencián Fotó: Ronen Zvulun / Reuters
Kolonizációs karnevál a jeruzsálemi telepeskonferencián Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

Ez a törekvést mutatja az a vasárnapi, Jeruzsálemben tartott „A telepek biztonságot teremtenek” elnevezésű konferencia a zsidó telepesek Gázába való visszatéréséről (az övezetből 2005-ben vonult ki Izrael, a kivonulás részeként 21 településről összesen 8000 telepest evakuáltak, részben erőszakkal). A Ciszjordánia átfogó gyarmatosításán dolgozó Nahala mozgalom által szervezett konferencián izraeli hírügynökségi tudósítások szerint a legnagyobb kormánypárt, a Likud nem kevesebb, mint 12 minisztere vett részt a telepesmozgalom legbefolyásosabb támogatói, Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir belbiztonsági miniszter mellett.

A konferencia a Times of Israel tudósítása szerint „karneváli” hangulatban zajlott, a résztvevők óriási lehetőségként ünnepelték a gázai háborút, a nézők és a politikusok táncolva skandálták: „Isten akaratából letelepedünk és győzni fogunk!” A felszólalók az október 7-i terrortámadásért a 2005-ös kivonulást tették felelőssé. Slomó Karhi kommunikációs miniszter azt fejtegette, hogy a Hamász támadása jogalapot teremtett a palesztin civilek Gázából való távozásának kikényszerítésére, a korábban terrorista szervezet támogatásáért jogerősen is elítélt Ben-Gvir pedig hangos ováció közepette kijelentette,

Ha nem akartok egy újabb október 7-ét, akkor haza kell térnünk, és ellenőrzésünk alá kell vonnunk Gázát!

Egy amerikai tisztviselő cáfolta a jemeni húsziknak azt az állítását, miszerint megtámadtak egy amerikai hadihajót. Korábban a húszik szóvivője azt mondta, hogy rakétával vették célba a USS Lewis B Pullert. Egy, az AP-nek névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztviselő, azt mondta, nem történt meg a támadás.

A jemeni húszi lázadók hétfőn közölték, hogy rakétatámadást intéztek egy amerikai hadihajó ellen az Ádeni-öbölben. Jahíja Szárea, az Irán által támogatott jemeni síita lázadók szóvivője közölte, hogy a támadás célpontja a Lewis B. Puller nevű, korábban az Arab-tengeren állomásozó mozgó tengeri támaszpont volt, bizonyítékot viszont nem mutatott arról, hogy a rakéta célt ért volna. Azt mondta, a lázadók továbbra is támadni fogják az Izraelt támogató, illetve az amerikai vagy brit hajókat, amíg a zsidó állam nem állítja le hadműveletét a palesztin lakosságú Gázai övezetben.

(Guardian, MTI)

Irán tagadta, hogy bármi köze lett volna az Egyesült Államok egyik jordániai katonai bázisát ért támadáshoz, amelyben három amerikai katonatiszt meghalt – jelentette az iráni állami hírügynökség az ország állandó ENSZ-képviseletére hivatkozva.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság ENSZ-képviselője vasárnap este az IRNA-nak azt mondta, hogy Iránnak nincs kapcsolata és semmi köze az amerikai támaszpont elleni támadáshoz” – olvasható a jelentésben.

A megtámadott amerikai helyőrség, a 22. számú torony korábbi műholdképe – Fotó: Planet Labs Pbc / Reuters
A megtámadott amerikai helyőrség, a 22. számú torony korábbi műholdképe – Fotó: Planet Labs Pbc / Reuters

Ez a támadás volt az első eset, hogy a gázai háború kezdete óta amerikai katonák haltak meg ellenséges tűzben a Közel-Keleten.

(CNN)

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága közleményben erősítette meg, hogy három tagja meghalt és legalább 34 megsebesült egy dróntámadásban, ami egy északkelet-jordániai bázist ért. Nyolc sérültet evakuáltak, hogy magasabb szintű ellátásban részesüljenek, de a sérültek száma várhatóan emelkedni fog – mondta két amerikai tisztviselő.

Joe Biden amerikai elnök az Irán által támogatott militáns csoportokat tette felelőssé a támadásért, és azt ígérte, felelősségre vonja a halálos áldozatokért felelős személyeket.

(CNN)

  • Izrael szerint nincs olyan közel a megállapodás a tűzszünetről és a túszok szabadon engedéséről;
  • Három amerikai katona vesztette életét iránbarát szélsőségesek dróntámadásában;
  • Az izraeli hadsereg újabb alagutat semmisített meg a Gázai övezet északi részén;
  • Az UNRWA arra kéri a finanszírozását leállító országokat, hogy gondolják át a döntésüket; Franciaország is felfüggesztette az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének támogatását;
  • Húszik támadtak meg egy brit hadihajót a Vörös tengeren, a britek visszaverték a csapásokat.

A vasárnapi híreket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!