Mégse lesz még egyezség a túszcseréről és a tűzszünetről Gázában

2024. január 28. – 10:39

frissítve

Mégse lesz még egyezség a túszcseréről és a tűzszünetről Gázában
Hozzátartozók és támogatók tartják fel a Gázában a Hamász által fogva tartott izraeli túszok képét Izraelben – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Konstruktív tárgyalás folyt, de jelentős szakadék tátong az álláspontok közt, mondta vasárnap este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a palesztínokkal az izraeli túszok szabadon engedéséről és az annak fejében kötendő tűzszünetről folyó párizsi tárgyalások után. William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója David Barneával, az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetőjével, valamint Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnökkel és Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével egyeztett. Most egyelőre annyiban maradtak, hogy a jövő héten folytatják az egyeztetéseket.

A Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én példátlan terrortámadást intézett Izrael ellen. Az akció során több száz izraelit hurcoltak túszként a Gázai övezetbe. A közvetítők azt remélik, hogy ha elérnék az izraeli túszok egy részének szabadon engedését, annak fejében Izrael ideiglenesen felfüggesztené a gázai hadműveleteit, melyek október vége óta tartanak. (MTI)

Jordánia északkeleti, Szíriával határos részén dróncsapás érte az amerikai hadsereg egyik előretolt helyőrségét, a Tower 22-t. A támadástban három katona életét vesztette, 25 megsebesült. Joe Biden amerikai elnök szerint az már biztos, hogy a támadást Irán támogatását élvező szélsőségesek hajtották végre Szíriából, őket „elszámoltatják”. Bővebben.

(Washington Post)

Egy brit hadihajó, a HMS Diamond visszavert egy dróntámadást szombaton a jemeni huti-csoport részéről a Vörös-tengeren – közölték brit tisztviselők.

„Sea Viper rakétarendszerét bevetve a Diamond megsemmisítette a célba vett drónt, anélkül, hogy a hajó vagy a legénysége sérülést vagy kárt szenvedett volna” – írta közleményében a védelmi minisztérium vasárnap.

A Sky News szerint a hajót csak januárban már harmadjára érik ilyen támadások.

(Guardian)

Franciaország több más országhoz csatlakozva felfüggesztette az UNRWA finanszírozását, mivel az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének néhány alkalmazottjan állítólag részt vett a Hamász októberi támadásaiban.

A külügyminisztérium szerint a jelentések súlyosak, és 2024 első felében nem tervez újabb kifizetést az ENSZ-ügynökségnek.

„Franciaország az ENSZ-szel és a fő adományozókkal közösen fogja eldönteni, hogy milyen lépéseket tesz, amikor eljön az ideje” – közölte a minisztérium. Egyelőre várják, hogy a napokban elindult belső vizsgálatok fényt derítsenek az ügy hátterére.

(Sky News)

Szombat este nagyszabású tüntetés zajlott Tel-Avivban, ahol a tömeg Benjámin Netanjahu kormányának lemondását követelte.

Többen azzal kritizálták a kormányt, hogy nem tesz eleget a túszok kiszabadításáért.

Az izraeli biztonsági erők összecsaptak néhány tüntetővel, néhány embert őrizetbe vettek. A rendőrök, köztük lovas rendőrök is igyekeztek útjukat állni a tömegnek.

Izraeli hatóságok tartóztatnak le egy tüntetőt Tel-Avivban – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP or licensors
Izraeli hatóságok tartóztatnak le egy tüntetőt Tel-Avivban – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP or licensors

(Sky News)

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint 26 422 palesztint öltek meg a Gázai övezetet ért izraeli csapások.

Az elmúlt 24 órában 165 palesztin halt meg és 290 sebesült meg – tette hozzá a minisztérium. Összesen tehát 65 087-en sebesültek meg október óta.

(Sky News)

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) vezetője felszólította a finanszírozást leállító országokat, hogy gondolják át „megdöbbentő” döntésüket – írja a BBC.

„Az UNRWA minden évben megosztja alkalmazottainak listáját a fogadó országokkal, beleértve Izraelt is. Az ügynökség soha nem kapott semmilyen aggasztó visszajelzést a személyzet tagjaival kapcsolatban” – mondta Philippe Lazzarini. Elmondása szerint az ENSZ Belső Felügyeleti Szolgálatainak hivatalának vizsgálata meg fogja állapítani, hogy mi az igazság a vádak közül.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója pénteken közölte a BBC-vel, hogy a Hamász október 7-i támadásaiban olyanok is részt vettek, akik „UNRWA-tól kapnak fizetést”. A hírek miatt nyolc ország is felfüggesztette a támogatásokat.

Az ügyről bővebben itt írtunk.

Továbbra is heves harcok dúlnak a Gázai övezet déli részén lévő Hán-Júnisznál – írja az MTI.

A hán-júniszi műveleteknek az izraeli hadsereg (IDF) szerint több halottja van, szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy folytatódik a városban lévő Nasszer kórház ostroma, mely a harcok miatt gyakorlatilag felfüggesztette működését.

Rmellett vasárnap közleményben arról tájékoztatott, hogy egységei leromboltak egy alagutat az övezet északi részén. A The Wall Street Journal című amerikai lap amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva a hét végén viszont azt közölte, hogy az alagútrendszer mintegy 80 százaléka még mindig sértetlen.

  • A Hezbollah négy fegyverese halt meg egy izraeli támadásban;
  • A Hamász szerint 26 ezer felett a palesztin halottak száma;
  • Egészségügyi ellátás nélkül maradtak az emberek Gáza déli részén;
  • Az ENSZ egyik szervezete vizsgálódik az október 7-i támadás miatt gyanúba került munkatársai ügyében;
  • Közben pedig több ország is leállította az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezetének támogatását: az USA már pénteken, szombaton pedig bejelentette az Egyesült Királyság, Ausztrália, Olaszország, Kanada és Finnország.

Az előző nap híreit itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!