26 ezer felett a palesztin halottak száma, két nap után nevet váltott a jordániai Október 7. étterem

2024. január 27. – 10:41

frissítve

26 ezer felett a palesztin halottak száma, két nap után nevet váltott a jordániai Október 7. étterem
Fotó: Jehad Alshrafi / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Médecins Sans Frontieres közleménye szerint a Gázai övezet déli részén élők egészségügyi ellátás nélkül maradtak, miután üzemen kívül helyezték a Nasser kórházat. A heves harcok és bombázások miatt a létfontosságú egészségügyi szolgáltatások összeomlottak. A Nasser kórház volt eddig a legnagyobb működő egészségügyi intézmény a térségben.

Az Orvosok Határok nélkül elítéli, hogy az embereknek az övezetben nincs jelenleg így lehetőségük, hogy háborús sérüléseiket kezeljék. A kórház személyzete és több menekült is elmenekült a napokban a háború elől. A sebészet szinte teljesen hiányzik. 300-350 olyan beteg maradt közben a kórházban, akiket nem tudnak evakuálni, mert nincsenek mentők, és így túl veszélyes lenne.

(MSF)

Az Egyesült Királyság is bejelentette, hogy felfüggeszti az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezetének (UNRWA) támogatását: eddig az Egyesült Államok, Ausztrália, Olaszország, Kanada és Finnország lépte meg ugyanezt. Mindez azután történt, hogy az UNRWA bejelentette, hogy több alkalmazottját is elbocsáltotta, mert a gyanú szerint közük lehetett a Hamász Izrael elleni október 7-i támadásához.

A brit kormány úgy fogalmazott, „megdöbbent” az Izrael által megfogalmazott vádakon. Izrael régóta elfogultsággal, sőt, antiszemitizmussal vádolja az UNRWA-t. A szervezet korábbi főszóvivője, Christopher Gunness a BBC-nek azt mondta, szerinte a felfüggesztés „aránytalan, mert az UNRWA a belső vizsgálat befejezése előtt elbocsátotta a személyzet érintett tagjait”.

Pénteken az izraeli miniszterelnök egyik tanácsadója, Mark Regev azt mondta a BBC-nek, hogy a Hamász támadásaiban olyanok is részt vettek, akik az UNRWA-nak dolgoztak. A Hamász később egy közleményében azt állította, Izrael „uszító kampányt” folytat az UNRWA ellen.

Az Egyesült Államok pénteken fel is függesztette az UNRWA finanszírozását. Részletesebben itt olvashat az ügyről.

(BBC, Guardian)

Vizsgálatot indított az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete (UNWRA) azoknak a munkatársaknak az ügyében, akiknek a gyanú szerint közük lehetett a Hamász Izrael elleni október 7-i támadásához – írta a Reuters.

Az Egyesült Államok pénteken fel is függesztette az UNRWA finanszírozását. Részletesebben itt olvashat az ügyről.

Izrael Gázai övezet elleni katonai műveletének kezdete óta 26 254 ember halt meg – közölte a Hamász által ellenőrzött palesztin egészségügyi minisztérium alapján a Times of Israel. Az elmúlt 24 órában 174 palesztin halt meg. Palesztin források szerint az eddigi áldozatok kéthatrmada nő és gyerek lehet

Izrael azután indított háborút a Gázai övezetben, hogy a Hamász október 7-én háromezer fegyveressel áttörte az izraeli boztonsági kerítést és a Gázai övezet közelében lévő településekre és egy fesztiválra támadt. 1200 embert, köztük 850 civilt öltek meg, 240 túszt hurcoltak magukkal, akik közül eddig 110-et sikerült kiszabadítani, egy októberi, hat napig tartó tűzszünetért és Izraelben őrizet alatt lévő palesztinokért – főként nőkért és 19 év alatti fiatalokért – cserébe.

Nem véletlen egybeesés volt, szándékosan a Hamász Izrael elleni véres támadására emlékezve választotta az Október 7. nevet egy jordániai étterem, most azonban mégis nevet változtat – írta a Times of Israel. A Holt-tenger jordániai oldalának közelében fekvő Kerak városban lévő savermázó vezetője szerint – az étel nagyjából a görög girosz arab megfelelője – külső nyomásra döntött egy új név választása mellett, bár még nem döntött arról, mi legyen az.

„Október 7. dicső dátum, amelyet örökké megőrzünk szívünkban. Nem kerestem a népszerűséget vagy a reklámot. Büszke vagyok magamra és arra, hogy megingattam a törékeny Izraelt a név használatával és elborzasztottam [az izraeliek] szívét legalább két napig” – idézte az izraeli lap a férfi bejegyzését. Október 7-én a Hamász háromezer fegyveresével áttörte az izraeli biztonsági kerítést és a Gázai övezet közelében fekvő településekre támadtak, valamint eg fesztiválra, összesen 1200 embert, köztük 850 civilt megölve. A palesztin fegyeresek ezután 240 túszt hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe, amely ellen Izrael széleskörű katonai akciót indított. A háborúnak Gázában több mint 25 ezer halottja van az hamász irányítása alatt lévő palesztin egészségügyi minisztérium adatai alapján.

A libanon síita Hezbollah négy fegyveresét ölte meg az izraeli hadsereg szombat hajnalban – írta a Jerusalem Post. Az akcióra azután került sor, hogy Libanon felől rakétákat indítottak a fegyveresek Észak-Izraelre.

A Hamász október 7-én indított támadást Izrael ellen Gázai övezetből 1200 embert, köztük 850 civilt megölve, ezután aktivizálta magát a libanoni Hezbollah is. Az izraeli hadsereg háborút indított a Gázai övezetben, a terület nagy részét megszállta, azzal a céllal, hogy végleg felszámolja a Hamászt. Ezzel párhuzamosan Izrael északi részén is indít katonai akciókat az Iraelt fenyegető Hezbollah ellen. Mindkét szervezet élvezi Irán támogatását. Az összefonódásról, a Hamász és a Hezbollah együttműködéséről ebben a korábbi helyszíni riportunkban olvashat bővebben.

  • Egy jótékonysági szervezet szerint Gázában már állati takarmányt is lisztté őrölnek az éhínség miatt.
  • Dróntámadás érte az észak-iraki Hor Mor gázmezőt, ami miatt ideiglenesen felfüggesztették a termelést, és azóta jelentős áramkimaradások vannak az észak-kurdisztáni régióban.
  • Az El Al izraeli légitársaság bejelentette, hogy március végétől határozatlan időre felfüggeszti azokat a járatait, amelyekkel Dél-Afrikába lehet repülni.
  • A hágai Nemzetközi Bíróság részben elfogadta a Dél-Afrika által megfogalmazott beadványt, melyet az afrikai ország annak a pernek a keretében adott be, amelyben Izraelt a gázai palesztinok ellen elkövetett népirtással vádolja.
  • Az ENSZ bírósága nem ítélt abban a kérdésben, hogy Izrael valóban népirtást követ-e el – ennek megállapítása akár éveket is igénybe vehet –, de „ideiglenes védelmi intézkedéseket” írt elő Izrael számára.
  • Szijjártó Péter nonszensznek nevezte, hogy Izraelt népirtással vádolják.
  • Egy Hamász-tisztviselő szerint Izraelt a bíróság határozatainak végrehajtására kell kényszeríteni.
  • Napok óta több száz izraeli tüntet a Kerem Shalom-i határátkelőnél, és több segélyeket szállító teherautót feltartóztattak. A tüntetők azt követelik, hogy ne érkezzen segély Gázába addig, amíg az összes túszt szabadon nem engedi a Hamász.
  • A brit társaság tulajdonában lévő, de a Marshall-szigetek felségjele alatt hajózó Marlin Luandát rakétatámadás érte az Ádeni-öbölben.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!