Blinken: Az USA tartós békét építene, de keményen válaszolnak majd a jordániai támadásra

2024. január 29. – 23:17

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatót tartott Washingtonban. Kitért a jordániai amerikai bázist ért támadásra is, amiben három amerikai katona meghalt, és legalább 34 megsérült. Azt mondta, hogy az USA mindenkit óva int attól, hogy kihasználja a gázai konfliktust arra, hogy megtámadja az Egyesült Államokat. Blinken szerint az USA célja a tartós béke és biztonság kiépítése a régióban, aminek része, hogy a Palesztin Hatóságot megreformálják, hogy egyenes utat tudjon mutatni a Palesztin állam kiépítéséhez. Emellett a régió országainak is ki kell egyezniük egymással, és tisztázni kell a palesztinok jogait.

A jordániai támadásról azt mondta, hogy az USA válasza többszintű lesz, és akár hosszabb ideig is elhúzódhat. Bár nem akarnak rontani a helyzeten, kemény válaszcsapást ígérnek mindenkinek, aki megtámadja a katonáikat.

Beszélt az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetéről (UNWRA) is. Aggasztónak tartják a vádat, ami szerint az UNWRA néhány alkalmazottja részt vett a Hamász október 7-ei támadásában, és ugyan ők maguk nem nyomoztak az ügyben, hihetőnek tartják a vádat. Emellett úgy látja, hogy van remény egy újabb alkura a túszok szabadon engedéséről. Továbbá nem gondolják, hogy bármi alapja lenne annak, hogy Izraelt népírtással vádolják.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!