Stoltenberg február végére várja a svéd csatlakozás magyar ratifikációját

2024. január 26. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy Magyarország február végén ratifikálja Svédország NATO-tagságát – írja az MTI a főtitkár brüsszeli nyilatkozata alapján.

Stoltenberg azt mondta, arra számít, hogy a magyar parlament ratifikálja Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását, amint február végén újra összeül. Kijelentette: Svédország belépése a NATO-ba az egész szövetséget erősebbé teszi.

A főtitkár továbbá megköszönte Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek, hogy aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló ratifikációs okmányt, majd hangsúlyozta: „várom a ratifikálást Magyarország részéről, amint a parlament újra összeül”.

Svédország – Finnországgal együtt – 2022 májusában, Oroszország Ukrajna elleni háborújának megkezdését követően kérte felvételét a NATO-ba.

Bár sokáig halogatta, végül a török parlament kedden megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Ezzel Magyarország az utolsó NATO-tagállam, amelyik még nem hagyta jóvá a skandináv ország belépését a katonai szövetségbe. A kormánypárti képviselők már legalább másfél éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a témán, közben viszont rendre megígérték, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a sorban. Most mégis így lett.

A magyar miniszterelnök most már azt ígéri, hogy az első adandó alkalommal lezárják itthon is ezt a kérdést. Ez nem lesz olyan egyszerű, hiszen a parlament legközelebb február végén ülne össze, egy rendkívüli ülés összehívása viszont arcvesztéssel járna.

Orbán Viktor az utolsó előtti pillanatban meghívta tárgyalni a svéd miniszterelnököt, amire a svéd válasz először annyi volt: nem látnak okot a találkozóra. Ulf Kristersson végül mégis elfogadta a meghívást, de hozzátette: „Nincs miről tárgyalnunk. Mi készen állunk a NATO-ra”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!