A svéd miniszterelnök tudna miről beszélgetni Orbánnal, de a NATO-csatlakozás szerinte nem téma

2024. január 26. – 07:15

A svéd miniszterelnök tudna miről beszélgetni Orbánnal, de a NATO-csatlakozás szerinte nem téma
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök – Fotó: Henrik Montgomery/TT News Agency/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a diplomáciai üzengetés Svédország és Magyarország között. A téma ezúttal is a svédek NATO-csatlakozása, de Ulf Kristersson miniszterelnök úgy látja, hogy erről nem kellene tárgyalnia magyar kollégájával. Szerinte sok minden másról érdemes lenne beszélniük, de ha a katonai szövetségről van szó, akkor

„Nincs miről tárgyalnunk. Mi készen állunk a NATO-ra” – idézte őt a Hvg.hu a svéd Aftonbladet alapján.

Ugyanitt Tobias Billström külügyminiszter arról beszélt, hogy nem sértegette Magyarországot. Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint a svédek „arroganciával és negligenciával viseltettek irányunkban” az elmúlt időszakban.

Sokáig halogatta, de végül a török parlament kedden megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Ezzel Magyarország az utolsó NATO-tagállam, amelyik még nem hagyta jóvá a skandináv ország belépését a katonai szövetségbe. A kormánypárti képviselők már legalább másfél éve ülnek „sértettség” és más aggályok miatt a témán, közben viszont rendre megígérték, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a sorban. Most mégis így lett.

Orbán Viktor hiába hívta meg az utolsó előtti pillanatban tárgyalni a svéd miniszterelnököt, de a svéd válasz annyi volt: nem látnak okot a találkozóra. Tobias Billström svéd külügyminiszter rövid válasza szerint viszont remélik, hogy Magyarország mielőbb ratifikálja a NATO-tagságot. A magyar miniszterelnök most már azt ígéri, hogy az első adandó alkalommal lezárják itthon is ezt a kérdést. Ez nem lesz olyan egyszerű, hiszen a parlament legközelebb február végén ülne össze, egy rendkívüli ülés összehívása viszont arcvesztéssel járna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!