Azonnali gázai tűzszünetet, minden túsz elengedését és a Hamász felszámolását akarja az EP

2024. január 19. – 10:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali tűzszünetet kért az Európai Parlament a gázai háborúban a csütörtökön elfogadott állásfoglalásában két feltétellel:

A végső szöveg elítéli a Hamász Izrael elleni „aljas terrortámadásait”, ahogy az „aránytalan izraeli katonai válaszlépéseket” is. Hangsúlyozza, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de a nemzetközi jog keretein belül. Egy konfliktus minden résztvevőjének mindig meg kell különböztetnie a harcosokat és a civileket, a támadások csak katonai célokra irányulhatnak.

A képviselők a Gázai övezetben uralkodó szörnyű és gyorsan romló humanitárius helyzet miatt aggódnak. Szerintük sürgősen teljes, gyors, biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférés kell a terület egészén, és haladéktalanul helyre kell állítani a létfontosságú infrastruktúrát. A szöveg ugyanakkor „sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a Hamász visszaél a palesztin polgári infrastruktúrával, sűrűn lakott civil területeken folytat harci műveleteket és épít alagutakat, valamint élő pajzsként használja a polgári lakosságot”.

Az állásfoglalás európai kezdeményezést akar a kétállami megoldásért (azaz Izrael mellett egy önálló palesztin államért), és azonnal újraindítaná a békefolyamatot.

A képviselők a palesztin területek megszállásának megszüntetésére szólítanak fel. Hangsúlyozzák, hogy a ciszjordániai izraeli telepek a nemzetközi jog szerint illegálisak. Elítélik, hogy szélsőséges telepesek többször lépnek fel erőszakosan a palesztinok ellen, és uniós korlátozó intézkedéseket kérnek velük szemben.

Szankciókról, ahogy általában a közös uniós külpolitikáról is csak a tagállamok dönthetnek egyhangúlag. A külügyek alapvetően nemzeti hatáskörbe tartoznak, és a parlamenti dokumentum egy jogi következmények nélküli állásfoglalás.

Az EP közleménye szerint a végső szöveget 312 igen szavazattal, 131 ellenében és 72 tartózkodással fogadták el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!