Szigorít az EU a fogyasztókat átverő címkéknél és állításoknál

2024. január 17. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament szinte egyhangúlag, 593 igennel 21 nem és 14 tartózkodás mellett megszavazta a félrevezető címkék és környezetvédelmi állítások elleni irányelvet.

A testület közleménye szerint a jogszabály a tiltott kereskedelmi gyakorlatok közé sorolná a „zöldre festést”, azaz az alaptalan környezetvédelmi állításokat és a korai elavulást, vagyis amikor feleslegesen vetetnek új termékeket a cégek a fogyasztókkal.

Az új szabályok szerint nem lehetne olyan általános környezetvédelmi jelzéseket használni, mint „bio”, „környezetbarát”, „természetes”, „biológiailag lebomló” vagy „klímasemleges”, ha erre nincs bizonyíték. A fenntarthatósági címkéket is szabályoznák, mert elszaporodtak, miközben nem használnak elég összehasonlító adatot, a jövőben ezt csak hivatalos minősítések alapján engednék. (Számos tagállamnak, köztük Magyarországnak és az EU-nak is vannak ökocímkéi.) Az olyan állításokkal is leszámolna a jogszabály, hogy egy terméknek azért van csak kisebb, semleges vagy jó hatása a környezetre, mert valahogyan ellensúlyozták az előállításakor kibocsátott káros anyagokat.

Az új jogszabály a termékek tartósságát is növelné. A garanciainformációkat jobban láthatóvá kellene tenni és egy új, közös címke jelezné a kiterjesztett garanciális időszakú termékeket. Betiltanák az olyan alaptalan állításokat is, mint például egy mosógép 5000 mosást bír, ha ez normális körülmények között nem igaz, és azt is, hogy figyelmeztetésekkel a szükségesnél előbb lecseréltessenek termékeket, ami gyakori eset többek között a nyomtatópatronoknál.

Biljana Borzan, a jogszabály európai parlamenti felelőse szerint az irányelv megváltoztatja az európaiak mindennapi életét, távolabb lépnek az eldobhatóságtól, az emberek pedig tartósabb, javíthatóbb és fenntarthatóbb termékeket választhatnak. A cégek nem állíthatják majd például azt, hogy „a műanyag palackok jók, mert a vállalat fákat ültetett valahol”.

A szavazás eredményét Tóth Edina fideszes képviselő is üdvözölte Facebookon, mert „– a környezetvédelmi szakbizottságban elfogadott javaslataimmal kiegészített – irányelv nagyobb védelmet hivatott biztosítani a fogyasztóknak a megtévesztő üzleti gyakorlatokkal szemben, hogy hitelesebb információk birtokában dönthessék el, mit vásárolnak. Az új szabályok értelmében ugyanis az EU-n belül megtévesztő üzleti gyakorlatnak minősül majd, és így tiltott lesz a zöldre festés, valamint a termékek hasznos élettartamának tervezett szándékos lerövidítése (az idő előtti elavulás).”

A jogszabályt még el kell fogadnia a tagállami Tanácsnak, de ez várhatóan már csak formaság, mert a két testület korábban politikai alkut kötött a végső szövegről. Ha az irányelvet kihirdetik a hivatalos uniós közlönyben, a tagállamoknak két évük lesz rá, hogy átültessék a nemzeti jogba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!