A tüzérségi gyakorlatok után Észak- és Dél-Korea is óva intette a másikat a provokációtól

2024. január 7. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Észak-Korea péntek és szombat után vasárnap is tüzérségi lőgyakorlatot tartott, Dél-Korea pedig előbbire ugyanezzel válaszolt, vasárnap a két ország kölcsönösen óva intette egymást vasárnap a katonai provokációktól – írja az MTI.

A dél-koreai vezérkar vasárnap közölte, hogy Phenjan vasárnap partvédelmi lövegekből adott le mintegy 90 lövést a Sárga-tenger felé a Koreai-félsziget nyugati partvidékén, a két ország közötti tűzszüneti vonal mentén. A határhoz közeli déli szigetek lakóit felszólították, hogy elővigyázatosságból ne menjenek ki a szabadba.

Észak-Korea már pénteken és szombaton is tüzérségi gyakorlatot tartott, akkor kétszáz, illetve hatvan lövést adott le a két ország közötti tűzszüneti vonal tengeri szakasza felé. A manőver a tájékoztatás szerint nem okozott károkat, de készültségbe helyezték miatta a dél-koreai csapatokat Jeonpjeong szigetén, amelyet 2020-ban észak-koreai tüzérségi csapás ért. Dél-Korea a provokációra pénteken saját tüzérségi gyakorlattal is reagált, a dél-koreai vezérkar pedig azzal vádolta meg a kommunista északi szomszédot, hogy az áprilisi parlamenti választások előtt további feszültséget próbál kelteni.

A két ország közti feszültség azután fokozódott ismét, hogy november végén Észak-Korea az ENSZ szankciói ellenére felbocsátott egy kémműholdat. Dél-Korea ezután jelentette be, hogy részlegesen felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban a feszültség csökkentésének érdekében kötött katonai egyezményt, amelyet az északi szomszédja egyébként többször is megsértett az elmúlt két évben. Dél-Korea ezután újrakezdte a megfigyelőrepüléseket is a két ország közös határszakaszánál, Észak-Korea pedig megkezdte az őrposztok újjáépítését és nehézfegyverek állomásoztatását a Dél-Koreával közös határ mentén.

December közepén Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, válaszul arra, hogy magas rangú dél-koreai és amerikai tisztviselők az észak-koreai katonai fenyegetéséről egyeztettek. Nem sokkal később észak-koreai támadást szimuláló gyakorlatot tartottak Szöulban. Évzáró beszédében Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun sürgette a Koreai Munkapártot, hogy gyorsítsa fel a háborús előkészületeket, ide értve az ország nukleáris programját is. Beszédében hangsúlyozta, hogy a katonai helyzet szélsőségessé vált az eddig „példátlan washingtoni konfrontáció miatt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!