Nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta fellövésével válaszolt Észak-Korea az amerikai–dél-koreai tárgyalásokra

2023. december 18. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea hétfőn válaszul arra, hogy pénteken magas rangú dél-koreai és amerikai tisztviselők az észak-koreai katonai fenyegetéséről egyeztettek. A dél-koreai védelmi minisztérium szerint a hétfőn kilőtt rakéta hatótávolsága akkora, hogy elvileg az Egyesült Államok területén lévő célpontokat is képes lenne eltalálni.

A ballisztikus rakétát az észak-koreai főváros, Phenjan közelében lőtték fel. Japán szerint a rakéta 1000 kilométert tett meg és 73 percig repült, mielőtt a tengerbe zuhant volna Hokkaidó közelében.

Vasárnap este egy kisebb hatótávolságú rakétát lőttek fel az észak-koreaiak. Ez körülbelül 570 kilométert repült, majd szintén az óceánba zuhant. A kilövés után Észak-Korea közleményt adott ki, amiben a „nukleáris háború előszelének” nevezte, hogy az Egyesült Államok nukleáris tengeralattjárót küldött Dél-Koreába.

Észak-Korea november végén jelentette be, hogy a felbocsátott kémműhold felvételeket készített a Fehér Házról és a Pentagonról. Washington és Szöul egyaránt elítélte az észak-koreai műholdindítást arra hivatkozva, hogy a lépés az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltásaiba ütközik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!