Észak-Korea több mint 200 tüzérségi lövedéket lőtt ki egy déli határsziget felé

2024. január 5. – 13:10

Észak-Korea több mint 200 tüzérségi lövedéket lőtt ki egy déli határsziget felé
A dél-koreai hadsereg hadgyakorlatot tart a Jonphjong-szigeten 2024. január 5-én, miután Észak-Korea tüzérségi lövedékeket lőtt ki a sziget felé – Fotó: The Defense Ministry / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délelőtt Észak-Korea több mint 200 tüzérségi lövedéket lőtt ki a déli Jonphjong-sziget felé – írja a BBC. A lövedékek nem hatoltak be dél-koreai területre, a két ország közötti ütközőzónában értek földet.

Dél-Korea provokációnak nevezte a tettet, és válaszul hadgyakorlatot tartott a szigeten, miután felszólították a civil lakosságot, hogy vonuljon fedezékbe. A dél-koreai vezérkari főnök szerint az incidens „nem okozott kárt a lakosságnak vagy a hadseregnek”, de hangsúlyozta, hogy „veszélyezteti a békét a Koreai-félszigeten és növeli a feszültséget”.

Jonphjong-szigeten egy katonai bázis található, emellett csak egy kis, körülbelül 2000 fős civil lakosság él itt. A sziget 3 km-re fekszik a vitatott tengeri határtól Észak- és Dél-Korea között, 12 km-re Észak-Korea partjaitól. Észak-Korea legutóbb 2010-ben lőtte a szigetet, akkor négy ember, két civil és két katona halt meg.

A feszültség azután fokozódott a szomszédos országok között, hogy november végén Észak-Korea az ENSZ szankciói ellenére felbocsátott egy kémműholdat. Dél-Korea ezután jelentette be, hogy részlegesen felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt. A 2018-ban aláírt, a két Korea közötti feszültség csökkentése érdekében megkötött egyezményben a felek a többi között repülés- és fegyvermentes zónákban állapodtak meg, illetve felállítottak egy Korea-közi, forródróttal ellátott összekötő irodát is. Dél-Korea újrakezdte a megfigyelőrepüléseket is a két ország közös határszakaszánál, Észak-Korea pedig megkezdte az őrposztok újjáépítését és nehézfegyverek állomásoztatását a Dél-Koreával közös határ mentén.

December közepén Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, válaszul arra, hogy magas rangú dél-koreai és amerikai tisztviselők az észak-koreai katonai fenyegetéséről egyeztettek. Nem sokkal később észak-koreai támadást szimuláló gyakorlatot tartottak Szöulban.

Évzáró beszédében Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun sürgette a Koreai Munkapártot, hogy gyorsítsa fel a háborús előkészületeket, ide értve az ország nukleáris programját is. Beszédében hangsúlyozta, hogy a katonai helyzet szélsőségessé vált az eddig „példátlan washingtoni konfrontáció miatt”.

Észak-Korea ez elmúlt két évben többször is megsértette a 2018-as paktumot, rakétákat indított és tüzérségi lövedékeket lőtt a tengerbe Dél-Korea irányába. Észak-Korea legutóbb 2022 decemberében lőtt tüzérségi lövedékeket a tengerbe, csak abban az évben kilenc ilyen incidens történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!