Dél-Korea újrakezdi a megfigyelőrepüléseket Észak-Korea határánál, miután Phenjan kémműholdat lőtt fel

2023. november 22. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Korea szerdán bejelentette, hogy részlegesen felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt, miután Phenjan bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját – írja a Reuters beszámolója alapján az MTI.

A 2018-ban aláírt, a két Korea közötti feszültség csökkentése érdekében megkötött egyezményben a felek a többi között repülés- és fegyvermentes zónákban állapodtak meg, illetve felállítottak egy Korea-közi, forródróttal ellátott összekötő irodát is.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerdán közölte, újrakezdi az egyezményben eredetileg megtiltott megfigyelőrepüléseket a két ország közös határszakaszánál.

Mindeközben a dél-koreai Dzsedzsu sziget kikötőjébe érkezett a Santa Fe nevű amerikai atom-tengeralattjáró, egy nappal azt követően, hogy a puszani támaszpontra érkezett a nukleáris meghajtású Carl Vinson repülőgép-hordozó.

Az észak-koreai állami média által közzétett fotókon Kim Dzsongun figyeli a rakéta kilövését 2023. november 21-én – Fotó: KCNA / Reuters
Az észak-koreai állami média által közzétett fotókon Kim Dzsongun figyeli a rakéta kilövését 2023. november 21-én – Fotó: KCNA / Reuters

Phenjan szerdán jelentette be, hogy (két korábbi kudarc után) kedden pályára állította első kémműholdját, és fogadkozott, hogy a közeljövőben továbbiakat indít. Egyelőre Dél-Korea és Japán sem tudta megerősíteni, hogy a műhold valóban pályára állt-e, és az amerikai hadsereg is vizsgálja, hogy sikeres volt-e a kilövés.

Dél-koreai tisztségviselők azt sem zárták ki, hogy a kilövés orosz technikai segítséggel valósult meg. Ez volt ugyanis az első kilövés azóta, hogy Kim Dzsongun szeptemberben egy oroszországi űrközpontban találkozott Vlagyimir Putyinnal, ahol az orosz elnök azt is megígérte, hogy segít Phenjannak műholdakat építeni. A Fehér Ház később azt állította, Észak-Korea több mint ezerkonténernyi katonai felszerelést szállított Oroszországba szeptember 7. és október 1. között.

Adrienne Watson, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a műhold fellövését „az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatának szemtelen megsértésének” nevezte, és azt mondta, hogy az „növeli a feszültséget, és azzal a kockázattal jár, hogy destabilizálja a biztonsági helyzetet a térségben és azon túl”. António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Észak-Koreát, hogy teljes mértékben tartsa be az ENSZ-határozatokat, és sürgette Phenjant, hogy térjen vissza a párbeszédhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!