Gyorsított háborús előkészületekre szólított fel Kim Dzsongun

2023. december 28. – 06:00

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun sürgette a Koreai Munkapártot, hogy gyorsítsa fel a háborús előkészületeket, ide értve az ország nukleáris programját is, közölte az állami média. A politikus épp egy hete jelentette ki azt is, hogy nem fél nukleáris támadást indítani, ha atomfegyverekkel provokálják, írja az AFP.

A kijelentések az éppen zajló párttalálkozón hangzottak el, ahol a vezető várhatóan nyilvánosságra hozza a 2024-re várható politikai döntéseit.

Kim Dzsongun felszólította a pártot, hogy több ágazatban gyorsítson a háborús előkészületeken, a nukleáris fegyvereken kívül a polgári védelmet is javítani szeretné. Hangsúlyozta, hogy a katonai helyzet szélsőségessé vált az eddig „példátlan washingtoni konfrontáció miatt”.

Ezzel valószínűleg arra utal, hogy Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok fokozta a védelmi együttműködést arra válaszul, hogy Észak-Korea idén soha nem látott gyakorisággal tesztelte fegyvereit. Az országok nemrég aktiváltak egy olyan rendszert, ami megosztja egymás között az észak-koreai rakétakilövésekkel kapcsolatos valós adatokat. A hónap elején egy amerikai nukleáris meghajtású tengeralattjáró érkezett a dél-koreai Busan kikötővárosba.

Azt, hogy az Egyesült Államok közös katonai gyakorlatban vesz részt a Koreai-félszigeten a dél-koreaiakkal és a japánokkal, Észak-Korea egy potenciális nukleáris háború provokatív lépéseinek minősítette.

Észak-Korea ebben az évben sikeresen felbocsátott egy felderítő műholdat, alaptörvénybe rögzítette atomhatalmi státuszát, és kipróbálta arzenáljában található legfejlettebb interkontinentális ballisztikus rakétát is.

A tavaly év végi pártgyűlésen Kim „az ország nukleáris arzenáljának exponenciális növelésére” szólította fel a pártot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!