Észak-koreai támadást szimuláló gyakorlatot tartottak Szöulban

2023. december 27. – 17:26

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ezer dél-koreai katona, rendőr és katasztrófaelhárító vett részt szerdán egy ritka védelmi gyakorlatban, amely Észak-Korea Szöul elleni támadását szimulálta – írta a Reuters.

A szerdai gyakorlatokon a szokásos, számítógépen szimulált parancsnoki feladatok mellett első alkalommal terepgyakorlatokat is tartottak. A dél-koreai Jonhap hírügynökség kiemelte, hogy most először fordult elő, hogy a szöuli önkormányzat saját maga szervezte meg a védelmi gyakorlatot. A gyakorlatok során egy nagy vízellátó létesítmény, telefonhálózati állomások, valamint földalatti kommunikációs és áramellátó vezetékek elleni támadásokat szimuláltak.

A tisztviselők szerint a gyakorlatokat azért szervezték, hogy az Észak-Korea felől érkező egyre növekvő nukleáris és rakétafenyegetések közepette ellenőrizzék a biztonsági válsághelyzetekre, például drónok beszivárgására való felkészültséget, és intézkedéseket dolgozzanak ki a hiányosságok pótlására.

Észak-koreai támadást szimuláló gyakorlat Szöulban 2023. december 27-én – Fotó: Kim Hong-ji / Reuters Észak-koreai támadást szimuláló gyakorlat Szöulban 2023. december 27-én – Fotó: Kim Hong-ji / Reuters
Észak-koreai támadást szimuláló gyakorlat Szöulban 2023. december 27-én – Fotó: Kim Hong-ji / Reuters

„Nagy lecke volt számunkra, amikor Izrael világszínvonalú, fejlett védelmi rendszere tehetetlenül állt a Hamász a meglepetésszerű, primitív eszközökkel végrehajtott támadása előtt” – mondta O Szehun, Szöul polgármestere. A városvezető szerint a Hamász október 7-i terrortámadása megmutatták, hogy a felsőbbrendű katonai képességek nem sokat jelentenek, ha az ellenség sikeres meglepetésszerű támadást hajt végre.

A gyakorlatra fokozott feszültség közepette került sor, miután Észak-Korea a közelmúltban interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, és fellőtte az első katonai kémműholdját. A két ország a múlt hónapban visszaállított néhány katonai intézkedést, amelyeket még egy 2018-as megállapodás után enyhítettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!