Eurobarométer: Az európaiak nagy többsége továbbra is helyesli az Ukrajnát támogató intézkedéseket

2023. december 13. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az október–novemberben végzett és szerdán közzétett századik standard Eurobarométer felmérés szerint a megkérdezettek nagy többsége továbbra is támogatja az Ukrajna érdekében hozott intézkedéseket – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Arra a kérdésre, hogy melyik az EU két legfontosabb problémája, a válaszadók első helyen az Ukrajnában dúló háborút (28%) és a bevándorlást (28%) jelölték meg, majd a nemzetközi helyzet (24%) és az infláció következett (20% – ezzel az infláció a negyedik helyen áll, míg tavaly tavasszal ez volt a legtöbb aggodalmat kiváltó kérdés).

A felmérésből kiderül az is, hogy tíz uniós polgárból hét (70%) szerint az Európai Unió stabilitást jelent a nehézségekkel küzdő világban. A válaszadók 61%-a optimista az EU jövőjét illetően.

Az Ukrajna elleni orosz invázióra válaszul hozott intézkedések támogatottsága továbbra is nagyon magas, legyen szó humanitárius támogatásról (89%), a háború elől menekülők befogadásáról az EU-ban (84%), az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásról (72%) vagy az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókról (72%).

A válaszadók 61%-a egyetért azzal is, hogy az EU tagjelölti státuszt adott Ukrajnának, és 60%-uk helyesli, hogy az EU Ukrajnába szánt katonai felszerelések beszerzését és szállítását finanszírozza.

Ukrajna támogatásával kapcsolatban a magyarok többsége egyetért azzal, hogy a háború által sújtotta lakosság humanitárius segélyt kapjon (84%), és azzal is, hogy az EU befogadja a háború elől menekülőket. Ukrajna pénzügyi támogatásával is egyetért a magyar megkérdezettek többsége: 58% támogatja azt. Azzal, hogy Ukrajna tagjelölt státuszt kapjon, 4%-kal kevesebben értenek egyet, mint ahányan ellenzik (45% vs. 49%).

A magyar megkérdezettek legkevésbé azt támogatják, hogy az EU fegyvereket vásároljon és biztosítson Ukrajnának (43%).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!