Az ENSZ közgyűlése megszavazta a tűzszünetre felszólító határozatot

2023. december 12. – 08:47

frissítve

Az ENSZ közgyűlése megszavazta a tűzszünetre felszólító határozatot
A Palesztin Vörös Félhold csapata fogad egy humanitárius segélyszállító teherautót a rafahi határon – Fotó: Palestine Red Crescent Society / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ENSZ Közgyűlése megszavazta a tűzszünetre felszólító határozatot.
  • A jemeni húszi lázadók rakétával támadtak egy norvég tankerhajóra a Vörös-tengeren.
  • Franciaország azt állítja, lelőtt egy drónt, amikor a húszik megtámadták a Vörös-tengeren úszó norvég hajót.
  • Izrael szerint 250 rakétát, gránátot és RPG-t találtak a Hamász egyik táborában.
  • A Gázában meghalt izraeli katonák ötöde baráti tűzben vagy balesetben vesztette életét.
  • Megnyitotta Izrael az egyik Gázához közeli átkelőjét, de továbbra is csak Egyiptomból mehet segély Gázába.
  • A WHO szerint 36-ból összesen tíz kórház maradt meg Gázában, azok is csak részben működnek.
  • Irán népszavazást kezdeményez az izraeli és palesztin területek sorsáról.
  • Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy Izrael kezdi elveszíteni a nemzetközi közösség támogatását.
  • Izrael megkezdhette a tengervíz szivattyúzását a Hamász föld alatti alagútrendszerébe.

Köszönjük, hogy ma is nálunk követték a gázai konfliktust! Hírfolyamunk szerdán újra elindul majd.

Az ENSZ Közgyűlése megszavazta a tűzszünetre felszólító határozatot – írja a Guardian.

Sem az Egyesült Államok, sem Ausztria módosítását nem szavazták meg. Az előbbi elítélte a Hamász október 7-ei támadását, míg az osztrák módosításban azt kérték, hogy tisztázzák a határozat „Hamász és más csoportok” részét, ami azokra vonatkozik, akik túszokat ejtettek. Egyik módosító sem kapott kétharmados többséget.

A Közgyűlés határozatai – a Biztonsági Tanácsban születőkkel ellentétben – nem kötelező erejűek.

Az IDF tengervizet kezdett szivattyúzni a Hamász föld alatti alagútrendszerébe Gázában, írja a Wall Street Journalra hivatkozva a Times of Israel. A cikk „amerikai tisztviselők” információi alapján ír arról, hogy a hadsereg már a múlt hónapban megkezdhette a Hamász alagútjainak elárasztását. A környezetvédők arra figyelmeztették Izraelt, hogy a lépés hosszú távon káros lehet a gázai talajvízre.

„Izrael kezdi elveszíteni a nemzetközi közösség támogatását”

– mondta Joe Biden amerikai elnök, aki szerint Izrael támogatottsága a „válogatás nélküli bombázások” miatt csökken, amelyek több ezer palesztin civil életét követelték. Az amerikai elnök szerint Netanjahunak változtatnia kell keményvonalas politikáján is, írja a Guardian.

Biden először találkozik szerdán a Hamász által október 7-én túszul ejtett amerikaiak családjaival. Erről beszélve Biden kedden kijelentette azt is, hogy „nem állnak meg addig”, amíg minden túsz haza nem kerül. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok „Izrael iránti elkötelezettsége megingathatatlan”.

Hossein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter arról beszélt, hogy Iránban és Izraelben „csak az a közös”, hogy egyikük sem hisz a kétállami megoldásban. Irán ezért népszavazást sürget Izrael és a palesztin területek jövőjéről. Irán a CNN-nek beszélt arról, hogy népszavazást követelnek „minden palesztintól, beleértve a zsidókat, a keresztényeket és a muszlimokat is” arról, hogy döntsenek az izraeli és palesztin területek jövőjéről.

Irán ismét beszélt arról is, hogy a háború folytatása esetén „kiterjedhet” a konfliktus tovább is. Célzott Amir-Abdollahian a jemeni húszikra is, akiket támogat Irán: csak úgy mint a Hezbollah terrorszervezetet. Irán „jogos fellépésnek” tekinti a Hamász október 7-i támadását is, amelyben betörtek Izraelbe és civileket mészároltak le.

Richard Peeperkorn, a WHO egyik tagja az ENSZ sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 66 nap alatt 36 működő kórházból mindössze 10, részben működőképes kórház maradt Gázában. Egy északon, 10 délen. Peeperkorn szerint „nem engedhetjük meg”, hogy még több egészségügyi intézmény elvesszen Gázában.

A WHO már korábban többször figyelmeztette Izraelt, hogy az északi kórházak kiürítése – ahogyan azt az izraeli hadsereg követeli – egyes betegek számára halálos ítélet lenne, mivel a déli, még működő kórházak sem tudnak több beteget fogadni. Izrael szintén többször elismételte már, hogy nem lőnek kórházakra, de „ha azt látják, hogy a Hamász terroristái kórházakból lőnek, akkor megtesznek mindent, amit tenniük kell” – fogalmazott az IDF november elején, arra utalva, hogy Izrael információi szerint a Hamász a kórházakat használja fel pajzsként a harcokban.

(BBC)

Izrael megkezdte a Gázának küldött segélyszállítmányok ellenőrzését a Kerem Salom-i átkelőnél. Az átvilágítás után a segélyt a rafahi átkelőhöz szállítják, ahol átadják a nemzetközi szervezeteknek. A segélyeket csak ezután fogják beengedni Gázába, közvetlenül Izraelen keresztül ugyanis semmilyen szállítmány nem érkezik oda.

Izrael kedden közölte, hogy két átkelőt nyitnak meg ellenőrzésre kedden: Nitzanánál és Kerem Shalomnál. Előbbi Izrael és Egyiptom, utóbbi Izrael és Gáza között húzódik, Nitzanáról egyelőre nem tudni, megnyílik-e kedden. A vizet, élelmiszert, egészségügyi felszereléseket szállító teherautókat ezeken az átkelőkön vizsgálja át Izrael, hogy aztán továbbküldje őket az egyiptomi határhoz.

A két új átkelő megnyitása megkétszerezné a Gázába küldött segélyek mennyiségét. Kerem Salom korábban, a háború előtt Gáza fő áruátkelőhelye volt.

(CNN, Times of Israel)

Franciaország azt állítja, hogy lelőtt egy drónt kedd reggel, amikor jemeni húszi lázadók támadtak egy norvég hajóra a Vörös-tengeren. A francia fregatt épp a környéken járőrözött, amikor „elfogott és megsemmisített egy, a Strindát közvetlenül fenyegető drónt” – jelentette ki a francia védelmi minisztérium, írja a Times of Israel.

A francia hadihajó ezután a hajó védelmére indult, hogy „megakadályozza annak eltérítését”. A húszi lázadók a palesztin-izraeli konfliktus október 7-i kitörése óta számos támadást hajtottak végre hajók ellen a Vörös-tengeren, valamint drónokat és rakétákat indítottak Izrael ellen.

A Gázai övezetben jelenleg folyó fegyveres konfliktus során elesett izraeli katonák ötöde nem ellenséges tűzben, a palesztin fegyveresekkel folytatott harcokban, hanem tévedésből leadott baráti tűzben vagy balesetben vesztette életét – jelentette ki az izraeli hadsereg szóvivője kedden. Az izraeli hadsereg számításai szerint tizenhárom, a Gázai övezetben harcoló katonát tévesen a palesztin iszlamista Hamász terrorszervezet tagjaként azonosítottak, és ezért az izraeli egységek lőttek le őket, további hét katona pedig más hadműveleti balesetben halt meg. A szárazföldi harcok megindulása óta összesen százöt izraeli katona esett el.

Friss médiabeszámolók szerint Izrael arra kérte Egyiptomot és Katart, hogy közvetítsenek egy újabb megállapodást Izrael és a Hamász között, amely magában foglalja a túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet a Gázai övezetben. Egyiptom már tárgyal az Egyesült Államokkal és Katarral is egy ilyen, a közeljövőben megszülető megállapodás lehetőségéről.

(MTI)

Kedd reggel folyamatosak voltak a bombázások és a harcok a Gázai övezetben – írta a BBC. A Gázai övezet déli részén Izrael légicsapásokat hajtott végre Rafah városában – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség. Hán Júniszban, ahol gázaiak százezrei keresnek menedéket, izraeli tankok közelítettek a városközpont felé.

Egy izraeli katona a Gázai övezetben 2023. december 12-én – Fotó: Israel Defense Forces / Handout via Reuters
Egy izraeli katona a Gázai övezetben 2023. december 12-én – Fotó: Israel Defense Forces / Handout via Reuters

A francia AFP hírügynökség jelentése szerint az Iszlám Dzsihád harcosai felrobbantottak egy házat Hán Júniszban, ahol izraeli katonák egy alagút után kutattak. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt közölték, hogy több katonájuk is súlyosan megsebesült Gáza déli részén. Eközben Izrael folytatta a Gázai övezet északi területeinek bombázását, ahol a hadsereg szerint bekerítette a Hamász utolsó erődítményeit Dzsabalíjában és Shejajában. Az ENSZ és az izraeli sajtó beszámolói szerint palesztin fegyveres csoportok továbbra is rakétákkal lövik Izraelt.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állítása szerint mintegy 250 rakétát, gránátot és RPG-t találtak a Hamász egyik táborában. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a csapataik egy célzott rajtaütés során találtak rá a fegyverekre. A katonáik egy fegyvergyártó létesítményt és számos olyan kilövőállást is támadás alá vontak, amelyeket arra használtak, hogy „rakétákat lőjenek ki izraeliekre Gázából” – közölték.

(Sky News)

Kedd reggel egy norvég zászló alatt közlekedő tartályhajót eltalált egy hajó elleni rakéta, amelyet a jemeni húszi lázadók lőttek ki a Vörös-tenger partjainál. Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága azt közölte, hogy a robotrepülőgépet Jemenből, a húszik által ellenőrzött területről indították, és eltalálta a Strinda nevű olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajót. A norvég hajónak a közelben tartózkodó USS Mason amerikai romboló nyújtott segítséget.

Az Ambrey és a Dryad Global magán hírszerző cégek szerint a támadás a kulcsfontosságú Báb el-Mandeb tengerszoros közelében történt, amely a Vörös-tengert köti össze az Indiai-óceánnal az Arab-félsziget és Afrika elválasztásával.

Geir Belsnes, a Strindát üzemeltető J. Ludwig Mowinckels Rederi hajózási társaság vezérigazgatója azt mondta: „A legénység minden tagja sértetlen és biztonságban van. A hajó most egy biztonságos kikötőbe tart”. A Strinda napokkal korábban Malajziából indult, és a Szuezi-csatorna felé tartott.

A Strinda teherhajó – Fotó: Shipspotting
A Strinda teherhajó – Fotó: Shipspotting

Az Irán által támogatott jemeni húszik elismerték és magukra vállalták a támadást. Szóvivőjük, Jahja Szarí azt mondta, hogy a norvég hajó legénysége nem volt hajlandó reagálni a figyelmeztetéseikre. A támadással a gázai palesztinok mellett akarnak kiállni. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban több, izraeli kikötőkbe tartó hajót is megtámadtak, és megfogadta, hogy ez mindaddig folytatódni fog, amíg Izrael nem engedélyezi az élelmiszer- és orvosi segélyek bejutását Gázába.

A húszi lázadók a palesztin-izraeli konfliktus október 7-i kitörése óta számos támadást hajtottak végre hajók ellen a Vörös-tengeren, valamint drónokat és rakétákat indítottak Izrael ellen.

(Sky News)

  • Hamász: az Izraeli túszok nem jutnak haza élve, ha a kormány nem enged el több palesztint és nem teljesíti az „ellenállás” követeléseit.
  • A Hamász október 7-ei támadása óta összesen 430 izraeli katona halt meg, 101-en az október 27-én indított gázai offenzíva során.
  • Gázában képtelenség fenntartani a közrendet a segélyszállítmányok körül, az éhes emberek fosztogatják a kamionokat.
  • Az izraeli csapatok lassan bekerítik a Hamász utolsó két erődítményét Gáza északi részén – közölte Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter.

A hétfői híreinket itt lehet olvasgatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!