Az éhezés miatt összeomlóban a közrend Gázában, a háború még hónapokig húzódhat

2023. december 11. – 06:43

frissítve

Az éhezés miatt összeomlóban a közrend Gázában, a háború még hónapokig húzódhat
Izraeli katonák a Gázai övezetben december 8-án – Fotó: Yossi Zeliger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli csapatok lassan bekerítik a Hamász utolsó két erődítményét Gáza északi részén – közölte Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter.

Gallant állítja, hogy a Dzsabalja és Shejaija területein állomásozó Hamász-zászlóaljak a felszámolás szélén állnak, és azok a Hamász harcosok, akik megadják magukat, azt mondják, hogy kevés a fegyverük és az élelmük. Gallant szerint az IDF közel van az áttöréshez Gázai övezet északi részén. A magukat megadóknak azt üzente, megkímélik az életét.

Arról is beszélt a hadügyminiszter, hogy Izraelnek nem áll szándékában tartósan a Gázai övezetben maradni, és hogy nyitottak az alternatívák megvitatására arról, hogy ki fogja ellenőrizni a területet – amíg az nem „egy Izraellel ellenséges csoport”.

Az IDF és az Izraeli Biztonsági Ügynökség ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy az elmúlt hónapban a Hamász és Iszlám Dzsihád több mont 500 harcosát tartóztattak fel, akiket az ISA és az 504-es egység (az izraeli hadsereg hírszerző egysége) további kihallgatásra szállított. A tűzszünet alig több mint egy héttel ezelőtti vége óta mintegy 140 ellenséges harcost vettek őrizetbe a Gázai övezetben.

(CNN, BBC)

A BBC megkérdezte Juliette Toumát, az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete (UNRWA) kommunikációs igazgatóját azokról a közösségi médiában keringő videókról, amelyeken egyes értelmezések szerint az látható, amint a Hamász tagjai feltartóztatják a segélyszállító teherautókat.

Touma beszámolója szerint a gázai segélyszállítmányok körül „szinte teljesen összeomlott a polgári rend”. „Többször előfordult már, természetesen nagyon szomorú módon, hogy betörtek a raktárainkba, és elvitték a készleteinket” – mesélte. Olyan esetek is előfordultak, amikor a teherautókat kifosztók „egyszerűen csak éhesek voltak”, és „ott helyben megették az élelmiszert”. „Ha ez valamire utal, akkor arra, hogy az emberek mennyire éhesek” – tette hozzá.

Repülőből dobott le hét tonna ivóvizet a déli Hán Junisznál szolgáló katonáinak az IDF – írja a Sky News. Az IDF a Telegramon egy videót is csatolt az erről szóló poszthoz, amiben elvileg a művelet látható.

A szállítmány célba jutattásához egy olyan rendszert használtak, ami precíz navigációs műszerekkel van felszerelve, hogy tényleg a megfelelő helyre érkezzen. A poszt szerint most vetették be a rendszert élesben először.

Gázában évek óta nincs megoldva a tiszta ivóvíz kérdése, jogvédők régóta, a háború kezdete óta pedig még intenzívebben kampányolnak azért, hogy a civilek tiszta vízhez jussanak.

Több mint négyszer annyi belső menekült költözött be a gázai menedékhelyekbe, mint amekkora a kapacitás – írja a Sky News. Az ENSZ palesztin menekülteket figyelő ügynöksége szerint jelenleg 1,9 millió ember él az ügynökség által fenntartott 154 menedékhelyen.

„Átlagosan 10 500 belső menekült él az UNRWA-óvóhelyeken, ami a kapacitás négyszerese”

– jelentette az ügynökség.

Ma négy katona halálát erősítette meg az Izraeli Védelmi Erők (IDF), ebből hárman a harcokban haltak meg, egyikük pedig „katonasághoz köthető közúti balesetben” – írja a BBC. Így már több mint száz izraeli katona halt meg Gázában az invázió kezdete óta.

A Hamász október 7-ei támadása óta összesen 430 izraeli katona halt meg, 101-en az október 27-én indított gázai offenzíva során. A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint október 7-e óta már 18 ezer palesztin halt meg az izraeli támadásokban.

A háború akár még két hónapig is húzódhat, de az izraeli erők már egy-két héten belül irányításuk alá vonhatják a Gázai övezet északi részét – mondta a BBC-nek az izraeli gázai csapatok korábbi parancsnoka, Amir Avivi.

Avivi szerint egyre több hamászos adja meg magát, amit korábban Benjámin Netanjahu miniszterelnök is megemlített. Netanjahu azt állította, hogy több tucat terrorista tette már le a fegyvert, de ezt lehetetlen megerősíteni.

Avivi megjegyezte, hogy még ha meg is szerzik az északi részt, az az övezetnek mindössze 20 százalékát jelentené. Viszont rendkívül fontos a Hamász számára, szóval jelentős teljesítmény lenne.

Hajnalban a megszálló erők légi támadást indítottak az al-Amal kórház környékén Hán Júniszban – írja Palesztin Vörös Félhold Társaság a Twitteren.

Emellett azt is hozzátették, hogy a város központját tüzérséggel lövik, akárcsak a társaság központjának északi részét, ahol 13 ezer menekültnek ad ideiglenes otthont.

A Hamász egyik szóvivője azt mondta, hogy az Izraeli túszok nem jutnak haza élve, ha a kormány nem enged el több palesztint és nem teljesíti az „ellenállás” követeléseit – írja az AFP értesülése alapján a Guardian.

A katari mediátorok azt mondják, hogy még mindig dolgoznak a fogolycseréken, de a miniszterelnök úgy látja, hogy a felek már nem olyan kompromisszumkészek, mint korábban.

Izrael szerint a Hamász még 137 túszt rejteget, míg aktivisták szerint nagyjából 7000 palesztin raboskodik izraeli börtönökben.

  • A Hamász arra figyelmeztetett, hogy egyetlen túsz sem fogja élve elhagyni a Gázai övezetet, amennyiben nem teljesítik a csoport követeléseit.
  • Friss helyzetjelentést adott ki vasárnap reggel az izraeli hadsereg, amelyben azt írták, hogy az elmúlt 24 órában „több mint 250 terrorista célpontra” mértek csapást.
  • Az Egyesült Államok nem adott határidőt Izraelnek a Hamász elleni katonai műveletek befejezésére. Az amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy nem az Egyesült Államok, hanem Izrael fogja eldönteni, mikor fejezi be a Hamász elleni háborút.
  • Az izraeli-Hamász háború miatt egy egész generáció ki van téve a radikálódás veszélyének – erről Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk, Katar miniszterelnöke beszélt.
  • Netanjahu szerint nem lehet egyszerre tűzszünetet is kérni és a Hamász felszámolását támogatni.
  • Az orosz külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy Izrael a Hamász október 7-i támadását a palesztin nép kollektív büntetésének indoklásaként használja fel.
  • A szíriai SANA állami hírügynökség egy katonai forrására hivatkozva azt állítja, hogy az izraeli légierő Damaszkusz térségére mért légitámadást.

A háború vasárnapi híreit itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!