Hamász: Egyetlen túsz sem hagyja el élve Gázát, amíg nem teljesülnek a követeléseink

2023. december 10. – 09:26

frissítve

Hamász: Egyetlen túsz sem hagyja el élve Gázát, amíg nem teljesülnek a követeléseink
Fotó: Jack Guez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szíriai SANA állami hírügynökség egy katonai forrására hivatkozva azt állítja, hogy az izraeli légierő Damaszkusz térségére mért légitámadást.

A jelentés szerint az IAF vadászgépei a Golán-fennsík fölött lőtték ki rakétáikat a szír fővároshoz közeli célpontokra. A forrás szerint a szír légvédelem elfogta az izraeli rakéták egy részét, de – bővebben nem részletetett – anyagi károk is keletkeztek.


A Hamász arra figyelmeztetett, hogy egyetlen túsz sem fogja élve elhagyni a Gázai övezetet, amennyiben nem teljesítik a csoport követeléseit.

„Sem a fasiszta ellenség és arrogáns vezetése (...) sem támogatóik (...) nem kaphatják meg foglyokat élve csere és tárgyalás nélkül, és amíg a követeléseinket nem teljesítik” – mondta Abu Obeida, a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője egy televíziós adásban. (Times of Israel)

Az IDF szóvivője megszólalt azokkal a közösségi médiában terjedő felvételekkel kapcsolatban, amelyeken izraeli katonák palesztin boltokat vernek szét a Gázai övezetben.

„Az IDF katonáinak az IDF értékeihez és szellemiségéhez kell igazodniuk. A csapatoknak a harctéren professzionálisan és erkölcsösen kell cselekedniük. Ebben nem fogunk kompromisszumot kötni” – mondta Daniel Hagari. A szóvivő szerint azokat a katonákat, akik részt vesznek az ilyen incidensekben, megrovásban vagy büntetésben részesítik.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a CNN-nek arról beszélt, hogy nem az Egyesült Államok, hanem Izrael fogja eldönteni, mikor fejezi be a Hamász elleni háborút. Mint Blinken kiemelte, erről folyamatosan megbeszéléseket folytatnak Izraellel, írja a CNN. Blinken hozzátette: „természetesen mindenki azt szeretné, hogy ez a háború a lehető leggyorsabban véget érjen.”

Blinken szerint Izraelnek szándékában áll a gázai civil áldozatok számának minimalizálása, de „az eredményeket nem mindig látjuk”. Blinken figyelmeztette Izraelt, hogy jobban kell törekednie a civilek védelmére és a humanitárius segélynyújtásra is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon beszélt vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A két ország közleménye alapján a két elnök egymást kritizálta: Netanjahu nemtetszését fejezte ki azért, mert Moszkva „Izrael-ellenes álláspontot képvisel”. Putyin azt mondta Netanjahunak, hogy elutasítják a terrorizmust, de „nem tudják támogatni” azt a „katasztrofális humanitárius helyzetet, ami Gázában van”.

Putyin hirtelen jött humanitárius aggodalma érdekes azután, hogy Oroszország közel két éve folytat háborút az általa megtámadott Ukrajna ellen. Az orosz politika mögötti ok inkább abból fakadhat, hogy – ahogy arról itt is írtunk – egy elhúzódó izraeli konfliktus pont jól jönne Moszkvának Ukrajnával szemben. Nem mellesleg a Hamász is többször is hangoztatta az elmúlt időszakban, hogy felnéz Oroszországra.

Netanjahu a telefonbeszélgetés során bírálta Putyint azért is, mert együttműködik Iránnal. A TASZSZ orosz állami sajtó arról számolt be, hogy Putyin úgy fogalmazott, nemzete „kész minden segítséget megadni a civilek szenvedésének csökkentése, és a konfliktus enyhítése érdekében”.

Putyin aggodalmát fejezte ki aziránt is, hogy az izraeli háború nagyszámú polgári áldozattal jár, pedig az orosz elnök szerint fontos, hogy egy háború „ne járjon ilyen súlyos következményekkel a polgári lakosságra nézve”. Az orosz–ukrán háború civilek elleni támadásairól egyébként itt olvashat.

(Times of Israel, Guardian)

Az nem megy, hogy miközben adott nyugati országok támogatják a Hamász felszámolását, addig tűzszünetre is szólítják fel Izraelt – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az izraeli miniszterelnök a kabinetjét tájékoztatva elmondta, hogy az alábbiakat közölte Franciaország, Németország és más országok vezetőivel: „Nem lehet egyrészt támogatni a Hamász felszámolását, másrészt nyomást gyakorolni ránk, hogy fejezzük be a háborút, ami megakadályozná a Hamász felszámolását”.

Izrael a Hamász október 7-i, Izraelen belüli támadása után indította el katonai hadjáratát. A Gázai övezet hatóságai szerint október 7-e óta több mint 17 ezer palesztin halt meg ott izraeli katonai akciókban. (Sky News)

Az orosz külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy Izrael a Hamász október 7-i támadását a palesztin nép kollektív büntetésének indoklásaként használja fel. Lavrov azt is mondta, hogy a Hamász támadása „nem légüres térben történt”, és egyúttal nemzetközi megfigyelésre szólított fel a gázai térségben.

Vlagyimir Putyin többször is az évek óta tartó közel-keleti amerikai diplomácia kudarcának tulajdonította az Izrael és a Hamász közötti háborút, miközben Oroszországot olyan fontos szereplőként igyekezett pozícionálni, amely a térség minden fontos szereplőjével kapcsolatban áll. (Sky News)

A Vörös-tengeren járőröző egyik francia fregatt lelőtt két drónt, amelyeket Észak-Jemenből, a húszi lázadók ellenőrizte területről indítottak el, és amelyek a stratégiai fontosságú tengeri útvonalon az izraeli kikötőkbe tartó hajókat fenyegetik – közölte vasárnap a francia vezérkar. Az „egyértelműen fenyegető” két drón észlelése és megsemmisítése szombat este történt 110 kilométerre a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló észak-jemeni kikötőtől, Hudajdától – tették hozzá.

Szombaton Jahja Szarí, a jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren, ha az izraeli ostrom alatt álló, palesztin lakosságú Gázai övezetbe nem tud bejutni elegendő humanitárius segítség.

A francia bejelentés előtt a közösségi oldalakon közzétett nyilatkozatukban a húszik azt közölték, hogy „ha a Gázai övezetbe nem jut el a szükséges élelmiszer és gyógyszer, az izraeli kikötőkbe tartó minden hajó a Vörös-tengeren fegyveres erőink célpontjává válik”.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet szintén közleményben – amelyben magát az Izraellel szembeni „ellenállási tengely” részének nevezte a libanoni Hezbollah és a húszik mellett –, „bátor és merész” lépésként dicsérte a jemeni lázadók döntését. Az Irán támogatását élvező húszik már többször célba vették drónokkal és rakétákkal Izrael déli részét, illetve a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, hogy – magyarázatuk szerint – ezzel támogassák a palesztinok ügyét. Amerikai hadihajók többször segédkeztek ezeknek a rakéta- és dróntámadásoknak a semlegesítésében. (MTI)

A Moszad, Izrael titkosszolgálata segített Ciprusnak megakadályozni egy irániak által elrendelt támadást izraeliek és zsidók ellen a szigeten – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala. A hivatal azt is közölte, hogy Izraelt nyugtalanítja, hogy a török ellenőrzés alatt álló Észak-Ciprust Irán „terrorista célokra, valamint műveleti és tranzitterületként” használja. Hozzátette, hogy az ilyen cselszövések száma a gázai háború kitörése óta egyre nő. (Sky News)

Újabb különrepülőgép szállt le Moszkvában a Gázai övezetből evakuált száz emberrel, orosz állampolgárokkal és hozzátartozóikkal – közölte vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. Az Il-76-os repülőgép Egyiptomból érkezett az orosz főváros Domogyedovo repülőterére. A rendkívüli helyzetek minisztérium közölte, hogy a palesztin-izraeli háborús övezetből oroszokat evakuáló humanitárius misszió kezdete óta eddig 1051 embert, köztük 473 gyermeket menekítettek el Oroszországba. (MTI)

Az izraeli média szerint a vasárap reggeli jeruzsálemi kabinetülést követően Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök 50 percig telefonált Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. (Guardian)

Az Egyesült Államokat is felősségre kell vonni a Gáza elleni izraeli támadásokért – mondta Mohammad Sztájíj palesztin miniszterelnök vasárnap a katari Doha Forum konferencián, amikor kiemelte, hogy szerinte az USA felelős a Gáza elleni izraeli támadásokért. A palesztin miniszterelnök elítélte az Egyesült Államokat ezért.

Kijelentései egy nappal azután hangzottak el, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szerint az Egyesült Államok ENSZ BT tűzszünetet követelő határozatával szembeni vétója bűnrészessé tette az Egyesült Államokat abban, amit ő a palesztinok elleni háborús bűnöknek nevezett.

Az Egyesült Államok megvétózta az azonnali gázai tűzszünetet követelő ENSZ-határozatot annak ellenére, hogy a javaslatot a Biztonsági Tanács szinte valamennyi tagja támogatta. Több tucatnyi más nemzet is támogatását fejezte ki az ellenségeskedések sürgős beszüntetése mellett, így Washington diplomáciailag elszigetelődött a nemzetközi színtéren. (Sky News)

Az izraeli-Hamász háború miatt egy egész generáció ki van téve a radikálódás veszélyének – erről a katari Doha Forum konferencián beszélt Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk, Katar miniszterelnöke.

Azt is mondta, hogy Katar továbbra is nyomást gyakorol Izraelre és a Hamászra a fegyverszünet érdekében, annak ellenére, hogy az esélyek egyre fogynak. Hozzátette, hogy a túszokat a tárgyalások és nem az izraeli katonai akciók miatt engedték szabadon Gázából. Jelenleg mintegy 137 túsz van továbbra is fogságban, és szombaton izraeliek ezrei gyűltek össze Tel-Avivban, hogy követeljék szabadon bocsátásukat. (Sky News)

„Megértik, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy megmondják az IDF-nek, mennyi időt kapnak a célok eléréséhez. Az a jó, hogy ugyanazok a céljaik. Helyes az a feltételezés, hogy ezt nem lehet hetekben mérni, és abban sem vagyok biztos, hogy hónapokban mérhető” – idézte a CNN Tzaji Hanegb izraeli nemzetbiztonsági tanácsadót, aki arról bszélt, hogy az Egyesült Államok nem adott meg határidőt Izraelnek a Hamász elleni műveletek befejezésére.

A CNN korábban már beszámolt arról, hogy amerikai tisztviselők arra számítanak: az övezet déli végét célzó izraeli hadművelet több hétig fog tartani, mielőtt – valószínűleg januárra – áttérnek egy alacsonyabb intenzitású stratégiára, amely majd konkrét Hamász-militánsokat és -vezetőket céloz meg. Hanegbi hozzátette, hogy szerinte a Hamász vezetése nem számított az október 7-i támadásokra adott izraeli válaszlépések mértékére, amelyekben mintegy 1200 ember vesztette életét.

Korábban az Izraeli Védelmi Erők felszólította a civileket, hogy hagyják el a déli Hán Júnisz városának környékét, mivel az övezet különböző részein folytatódnak az összecsapások.

Friss helyzetjelentést adott ki vasárnap reggel az izraeli hadsereg, amelyben azt írták, hogy az elmúlt 24 órában „több mint 250 terrorista célpontra” mértek csapást. Eszerint az IDF csapatai felderítették és megsemmisítették a fegyverraktárakat, célzott rajtaütéseket hajtottak végre katonai objektumok ellen, megsemmisítették a földalatti terroralagút-aknákat, és meghiúsították az IDF-csapatok megtámadását tervező fegyveres terrorista sejtek működését.

Az éjszaka folyamán az IDF egyik vadászgépe szárazföldi csapatok irányításával csapást mért a Hamász katonai kommunikációs központjára, amely a Gázai övezet déli részén egy mecset mellett található. A csapást követően a csapatok célzott rajtaütést hajtottak végre a helyszínen.

Az elmúlt nap folyamán az IDF csapatai földalatti alagútaknákat támadtak Hán Júniszban. Ezenkívül egy drón segített az IDF-csapatoknak azonosítani egy fegyveres terrorista sejtet, amely további IDF-csapatokat akart megtámadni a térségben. A terrorista sejtet felszámolták. Azt is állították, hogy „rajtaütést hajtottak végre a Hamász egyik katonai parancsnoki központja ellen” Shejaiyaban. (Guardian)

  • Több emberi jogi és civil szervezet, köztük a Human Rights Watch is kritizálta az Egyesült Államokat, amiért megvétózta az azonnali humanitárius tűzszünetről szóló javaslatot az ENSZ BT-ben, az Orvosok Határok Nélkül amerikai vezetője szerint ez bűnrészessé teszi az USA-t.
  • A Beri kibuc megerősítette, hogy meghalt egy 25 éves izraeli túsz Gázában, akit a Hamász fegyveresei vittek el még októberben. Ezt azután közölték, hogy túszmentő akciót hajtott végre az izraeli hadsereg, sikertelenül.
  • A várost két fronton is körülvették az izraeli tankok; az izraeli hadsereg szerint házról házra és „aknáról aknára” harcolnak. Az IDF szerint katonái egy plüssmackóba rejtve találtak mesterlövészpuskát és lőszereket.
  • A Hán Júniszi Nasser kórház igazgatója a BBC-nek azt mondta, olyan sok sérült érkezik a kórházba, hogy csapata „elveszítette az irányítást”, a sérülteket a földön kell ellátni, de alig van felszerelésük és nincs tiszta víz sem.
  • Az IDF újabb 5 katona halálát jelentette be szombaton, közöttük van a volt IDF-főnök, Gadi Eisenkot unokaöccse is. Maor Cohen Eisenkot őrmester 19 éves volt. Gadi Eisenkot fia, a 25 éves Gal Meir Eizenkot pénteken halt meg a Gázai övezet északi részén.
  • A jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat szombaton, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren.
  • Az amerikai kormány jóváhagyta több mint 106 millió dollár értékű lőszer sürgősségi eladását Izraelnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!