IDF: Plüssmackóba rejtett fegyvert találtak egy gázai iskolában az izraeli katonák

2023. december 9. – 08:45

frissítve

IDF: Plüssmackóba rejtett fegyvert találtak egy gázai iskolában az izraeli katonák
Fotó: Doaa Rouqa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az amerikai kormány jóváhagyta több mint 106 millió dollár értékű lőszer sürgősségi eladását Izraelnek
  • A jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat szombaton, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren.
  • Az IDF újabb 5 katona halálát jelentette be szombaton, közöttük van a volt IDF-főnök, Gadi Eisenkot unokaöccse is. Maor Cohen Eisenkot őrmester 19 éves volt. Gadi Eisenkot fia, a 25 éves Gal Meir Eizenkot pénteken halt meg a Gázai övezet északi részén.
  • A Hán Júniszi Nasser kórház igazgatója a BBC-nek azt mondta, olyan sok sérült érkezik a kórházba, hogy csapata „elveszítette az irányítást”, a sérülteket a földön kell ellátni, de alig van felszerelésük és nincs tiszta víz sem.
  • A várost két fronton is körülvették az izraeli tankok; az izraeli hadsereg szerint házról házra és „aknáról aknára” harcolnak. Az IDF szerint katonái egy plüssmackóba rejtve találtak mesterlövészpuskát és lőszereket.
  • A Beri kibuc megerősítette, hogy meghalt egy 25 éves izraeli túsz Gázában, akit a Hamász fegyveresei vittek el még októberben. Ezt azután közölték, hogy túszmentő akciót hajtott végre az izraeli hadsereg, sikertelenül.
  • Több emberi jogi és civil szervezet, köztük a Human Rights Watch is kritizálta az Egyesült Államokat, amiért megvétózta az azonnali humanitárius tűzszünetről szóló javaslatot az ENSZ BT-ben, az Orvosok Határok Nélkül amerikai vezetője szerint ez bűnrészessé teszi az USA-t.

Az amerikai kormány jóváhagyta több mint 106 millió dollár értékű lőszer sürgősségi eladását Izraelnek – közölte a külügyminisztérium.

A kongresszust értesítették az ügyletről, Antony Blinken külügyminiszter azt mondta, hogy „olyan vészhelyzet áll fenn, amely az amerikai nemzetbiztonsági érdekek miatt megköveteli a lőszerek azonnali eladását”.

A sürgősségi meghatározás azt jelenti, hogy az ügylet megkerüli a külföldi katonai eladásokra vonatkozó kongresszusi felülvizsgálati kötelezettséget. Az ilyen döntések ritkák, olyankor fordulnak elő, amikor a kormány úgy látja, hogy nincs idő megvárni a kongresszus jóváhagyását a szállítás előtt.

A jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat szombaton, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren.

„Ha a Gázai övezetbe nem jut el a szükséges élelmiszer és gyógyszer, az izraeli kikötőkbe tartó minden hajó a Vörös-tengeren fegyveres erőink célpontjává válik” – közölte Jahja Szarí szóvivő.

Az Irán támogatását élvező húszik már több alkalommal vették célba drónokkal és rakétákkal Izrael déli részét, illetve a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, hogy – saját megfogalmazásuk szerint – ezzel támogassák a palesztinok ügyét. Amerikai hadihajók többször segédkeztek ezeknek a rakéta- és dróntámadásoknak a semlegesítésében. (MTI)

Az IDF újabb 5 katona halálát jelentette be szombaton, közöttük van a volt IDF-főnök, Gadi Eisenkot unokaöccse is. Maor Cohen Eisenkot őrmester 19 éves volt. Gadi Eisenkot fia, a 25 éves Gal Meir Eizenkot pénteken halt meg a Gázai övezet északi részén.

Az öt katonából négyen a Gázai övezet déli részén zajló harcok során sérültek meg halálosan a hétvégén, míg egy katona még az október 7-i támadásban szerzett sérüléseibe halt bele szombaton. Az IDF szombati közlése szerint további 12 katona sebesült meg súlyosan a pénteki és szombati gázai harcokban.

A Hán Júniszi Nasser kórház igazgatója a BBC helyszíni tudósítójának azt mondta, elveszítették a kontrollt a kórházba érkező sérültek nagy száma miatt.

„Több száz sebesült érkezik a sürgősségi osztályra. Mivel Hán Júnisz több területét folyamatosan bombázzák az izraeliek, kénytelenek vagyunk a sérülteket a földön és az osztályok folyosóin ellátni, és az orvosi felszerelések is hiányoznak” – mondta Nahed Abu Taima.

A kórház egy másik orvosa a BBC-nek azt mondta, nincs tiszta víz, ennivaló, és orvosi felszerelés. „Ma összeomlunk” – mondta.

(BBC)

Egy mesterlövészpuskát és lőszert találtak egy nagy plüssmackóba rejtve az 551. tartalékos ejtőernyős dandár katonái pénteken egy iskola átkutatása során a Gázai övezetben – derül ki az IDF által közzétett videókból.

Az izraeli haderő azt is állítja, hogy egy másik közeli iskolában a katonák az ENSZ logójával ellátott táskákba rejtett fegyvereket találtak.

(Times of Israel)

A Beri kibuc megerősítette, hogy meghalt Gázában egy 25 éves túsz, akit még az október 7-ei támadás során vittek el a Hamász fegyveresei. „Sahar Baruchot megölték” – közölte a kibuc és a túsz családja. „Követelni fogjuk a holttestének visszaadását bármilyen túszszabadítási megállapodás részeként. Nem állunk le, amíg mindenki haza nem tér” – áll a közleményben.

(Guardian)

A brit Guardian tudósításában posztolt egy videót, amin az látható, ahogyan az USA megvétózza az ENSZ azonnali humanitárius tűzszünetre vonatkozó felhívását a Gázai övezetben:

Az Egyesült Államok pénteken nem támogatta az azonnali humanitárius tűzszünetet a Gázai övezetben, és megvétózta a határozatot. A 15 tagú tanácsban 13-1 arányban szavaztak, Nagy-Britannia tartózkodott. A vétót több jogvédő szervezet is elítélte, a Human Rights Watch szerint az USA „háborús bűnökben való bűnrészességet” kockáztat azzal, hogy továbbra is fegyverekkel és diplomáciai támogatással látja el Izraelt.

(Guardian)

Palesztin tűzoltó oltja a tüzet egy izraeli támadás után Hán Júniszban – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Palesztin tűzoltó oltja a tüzet egy izraeli támadás után Hán Júniszban – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Helyi jelentések szerint házról házra zajlanak a harcok a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszban, a lakosság nagy része a tengerparti területekre vagy a délebbi Rafah-ba menekült, írja a BBC. Az IDF közölte, hogy katonái egy iskola környékén, a Shejaiya negyedben megöltek egy csoportot. Az izraeli katonák több Kalasnyikovot, gránátot és lőszert találtak az osztálytermekben, írja a Guardian.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szombaton arról számolt be, hogy a térségre mért izraeli csapásokban 71-en haltak meg. Emellett az elmúlt nap folyamán 160 sebesült érkezett az al-Aksza kórházba.

Hán Júniszban 62 halottat és további 99 sebesültet szállítottak a Nasszer kórházba – közölte a minisztérium.

(Guardian)

Két izraeli katona súlyosan megsebesült a Gázában fogva tartott izraeli túszok kiszabadítására tett sikertelen kísérletben, közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF). Az éjszakai hadműveletben számos fegyverest megöltek, de egyetlen túszt sem sikerült kiszabadítaniuk. Korábban a Hamász közölte, hogy harcosai megakadályoztak egy mentési kísérletet, és összecsaptak az izraeli különleges erőkkel.

(SkyNews)

Izrael éjjel a Hezbollah libanoni célpontjaira is csapást mért, köztük egy operatív főhadiszállásként használt helyszínre – közölte az IDF szóvivője. Izrael válaszolt az éjszaka folyamán Libanonból izraeli területre irányuló kilövésekre is – mondta.

Avril Benoît, az Orvosok Határok Nélkül amerikai ügyvezető igazgatója szerint az Egyesült Államok tűzszüneti vétója „bűnrészessé teszi az USA-t a gázai vérengzésben”.

„Izrael továbbra is válogatás nélkül támadja a civileket és a polgári építményeket, olyan ostromot rendel el, amely kollektív büntetésnek minősül Gáza teljes lakossága ellen, tömeges kitelepítésre kényszerít, és megtagadja a létfontosságú orvosi ellátáshoz és humanitárius segélyhez való hozzáférést. Az USA továbbra is politikai és pénzügyi támogatást nyújt Izraelnek, miközben az folytatja katonai műveleteit, tekintet nélkül a civilek szörnyű áldozataira. Ahhoz, hogy a humanitáriusok képesek legyenek reagálni a hatalmas szükségletekre, most tűzszünetre van szükség” – fogalmazott egy nyilatkozatban Benoît.

Az Egyesült Államok pénteken megvétózta az Izrael és a Hamász közötti azonnali tűzszünetet követelő határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A tanács tizenhárom tagja a javaslat mellett szavazott, míg az Egyesült Királyság tartózkodott.

Az Egyesült Államok ENSZ-képviselő-helyettese, Robert Wood azzal indokolta a vétót, hogy a határozat „elszakadt a valóságtól”, és „nem hozott volna látható eredményt”.

(Guardian)

A Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszra mértek csapást éjszaka az izraeli erők, a Hamász-vezette egészségügyi minisztérium szerint ott hatan haltak meg, míg egy másik, Rafahban elkövetett támadásban öten. Ezzel 17 487-re tette a gázai halálos áldozatok számát, azt írják, többségükben nők és gyerekek.

(Guardian)

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülést tartott a gázai tűzszünetről.
  • Az elkövetkező napokban megnyílhat az Izrael és Gáza közötti határátkelő.
  • A Hamász szerint legalább 350 palesztin halt meg Gázában 24 óra leforgása alatt.
  • Egy izraeli miniszter fiát megölték Gázában, állítja az IDF.
  • Izraeli katonák megpróbáltak kiszabadítani egy túszt, aki meghalt a harcban, közölte a Hamász.
  • A Reuters újságírójának meggyilkolásával Izrael háborús bűncselekményt követett el, állítja egy emberi jogi szervezet.
  • AZ ENSZ-főtitkár szerint a Hamász brutalitása soha nem igazolhatja a palesztin nép kollektív büntetését.
  • Izrael szerint 3-4 hétre van szükségük az offenzívájuk befejezéséhez Hán Júniszban.
  • Több tucat palesztint térdeltettek alsónadrágra vetkőztetve az izraeli katonák Gázában.
  • Az USA megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali tűzszünetet követelő határozatát, Izrael üdvözülte ezt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!