A tűzszünet vétója bűnrészessé teszi az USA-t az Orvosok Határok Nélkül amerikai vezetője szerint

2023. december 9. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Avril Benoît, az Orvosok Határok Nélkül amerikai ügyvezető igazgatója szerint az Egyesült Államok tűzszüneti vétója „bűnrészessé teszi az USA-t a gázai vérengzésben”.

„Izrael továbbra is válogatás nélkül támadja a civileket és a polgári építményeket, olyan ostromot rendel el, amely kollektív büntetésnek minősül Gáza teljes lakossága ellen, tömeges kitelepítésre kényszerít, és megtagadja a létfontosságú orvosi ellátáshoz és humanitárius segélyhez való hozzáférést. Az USA továbbra is politikai és pénzügyi támogatást nyújt Izraelnek, miközben az folytatja katonai műveleteit, tekintet nélkül a civilek szörnyű áldozataira. Ahhoz, hogy a humanitáriusok képesek legyenek reagálni a hatalmas szükségletekre, most tűzszünetre van szükség” – fogalmazott egy nyilatkozatban Benoît.

Az Egyesült Államok pénteken megvétózta az Izrael és a Hamász közötti azonnali tűzszünetet követelő határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A tanács tizenhárom tagja a javaslat mellett szavazott, míg az Egyesült Királyság tartózkodott.

Az Egyesült Államok ENSZ-képviselő-helyettese, Robert Wood azzal indokolta a vétót, hogy a határozat „elszakadt a valóságtól”, és „nem hozott volna látható eredményt”.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!