A jemeni húszi lázadók rakétával támadtak egy norvég tankerhajóra a Vörös-tengeren

2023. december 12. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel egy norvég zászló alatt közlekedő tartályhajót eltalált egy hajó elleni rakéta, amelyet a jemeni húszi lázadók lőttek ki a Vörös-tenger partjainál. Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága azt közölte, hogy a robotrepülőgépet Jemenből, a húszik által ellenőrzött területről indították, és eltalálta a Strinda nevű olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajót. A norvég hajónak a közelben tartózkodó USS Mason amerikai romboló nyújtott segítséget.

Az Ambrey és a Dryad Global magán hírszerző cégek szerint a támadás a kulcsfontosságú Báb el-Mandeb tengerszoros közelében történt, amely a Vörös-tengert köti össze az Indiai-óceánnal az Arab-félsziget és Afrika elválasztásával.

Geir Belsnes, a Strindát üzemeltető J. Ludwig Mowinckels Rederi hajózási társaság vezérigazgatója azt mondta: „A legénység minden tagja sértetlen és biztonságban van. A hajó most egy biztonságos kikötőbe tart”. A Strinda napokkal korábban Malajziából indult, és a Szuezi-csatorna felé tartott.

A Strinda teherhajó – Fotó: Shipspotting
A Strinda teherhajó – Fotó: Shipspotting

Az Irán által támogatott jemeni húszik elismerték és magukra vállalták a támadást. Szóvivőjük, Jahja Szarí azt mondta, hogy a norvég hajó legénysége nem volt hajlandó reagálni a figyelmeztetéseikre. A támadással a gázai palesztinok mellett akarnak kiállni. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban több, izraeli kikötőkbe tartó hajót is megtámadtak, és megfogadta, hogy ez mindaddig folytatódni fog, amíg Izrael nem engedélyezi az élelmiszer- és orvosi segélyek bejutását Gázába.

A húszi lázadók a palesztin-izraeli konfliktus október 7-i kitörése óta számos támadást hajtottak végre hajók ellen a Vörös-tengeren, valamint drónokat és rakétákat indítottak Izrael ellen.

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!