Megállapodtak az EU-ban az újságírók elhallgattatására indított perek visszaszorításáról

2023. november 30. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács csütörtökön megegyezett az újságírók és jogvédők elhallgattatására indított perek elleni jogszabályról.

A tavalyi javaslatról született politikai megállapodás a „közéleti szerepvállalás elleni stratégiai pereket” (SLAPP) szorítaná vissza. Az új irányelv erős biztosítékokat vezetne be az ilyen eljárásoknál, amelyeket az Európai Bizottság közleménye szerint az alperesek megfélemlítésére és elhallgattatására indítanak, pénzügyi nyomást és stresszt okozva. A bíróságok több eszközt kapnának a visszaélésszerű eljárások ellen és a lehetséges kezdeményezőiket is elrettentenék, írja az uniós testület.

Az új szabályokkal

  • hamarabb elutasítanák az alaptalan kereseteket;
  • több jogorvoslati lehetőséget biztosítanának a visszaélésszerű eljárásokkal szemben;
  • védelmet nyújtanának az EU-n kívüli ítéletekkel szemben.

A javaslat végső változatát még a miniszteri Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia, bár ez a két testület hasonló politikai egyezségei után már általában csak formaság.

Az Európai Bizottság szerint aggasztó, mennyire sok – és egyre több – visszaélésszerű per indul egyes tagállamokban, például Daphne Caruana Galizia máltai újságíró 43 bírósági eljárással nézett szembe, amikor 2017-ben megölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!