Állandó képviseletet nyit az Európai Parlament Kijevben

2023. november 28. – 23:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Találkoztak az Európai Parlament elnökségének tagjai Ruszlán Stefancsukkal, az ukrán parlament elnökével. Az EP 12 tagú vezető testülete megerősítette elkötelezettségét Ukrajna támogatása és a meglévő együttműködés fenntartása mellett. A brüsszeli találkozó végén kiadott közleményében az Európai Parlament

  • Elismerését fejezi ki „Ukrajna bátor polgárainak”, akik az Európai Unió ellenőrző testületétől tavaly a szabadságjogokért és demokráciáért tett erőfeszítésekért járó Szaharov-díjat is megkapták.
  • Legmélyebb részvétét fejezi ki azon „bátor polgárok” családjainak, akik életüket áldozták Ukrajna védelmében, és leszögezi, hogy az Európai Unió továbbra is támogatja „orosz agresszió elleni harcot”.
  • Üdvözli a két fél közti egyetértési nyilatkozatot, mely az EP szerint fontos lépés a „multidimenziós partnerségben”, ami viszont Ukrajna uniós csatlakozásának intézményi előkészítésének fontos eleme.

Az EP a nyilatkozatban jelentette be hivatalosan, hogy egy állandó képviseletet nyit Kijevben, mely a törvényhozással és az „ukrán emberekkel” való rendszeres kapcsolattartásért fog felelni. A testület arra számít, hogy az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács decemberi ülésén megerősíti az Európai Bizottság novemberi javaslatát az Ukrajnával és Moldovával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Ezután kezdődhet az uniós csatlakozáshoz szükséges intézményi reformok kijelölése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!