Akár tíz év börtönt is lehet majd kapni környezetkárosításért az EU-ban

2023. november 17. – 13:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön megállapodott az Európai Parlament és a tagállami Tanács arról, hogyan újítsák meg az uniós környezetkárosító bűncselekmények szabályozását.

Az előzetes politikai egyezség alapján frissítik az uniós szintű, környezetet romboló bűncselekmények listáját. A Tanács közleménye szerint a mostani kilenc elem duplájára bővítik a felsorolást például azzal, ha valaki inváziós özönfajokat hurcol be vagy illegálisan kimerít vízkészleteket.

A két döntéshozó testület szigorúbb büntetéseket vezetne be a szabályok minősített megsértésére. Ilyen lenne, ha valaki nagy kiterjedésű erdőtüzet okoz, védett területen élőhelyeket semmisít meg vagy rontja a levegő, a talaj vagy a víz minőségét. Ha a bűncselekmény szándékos és valaki belehal, akár tíz év börtön járna érte, a minősített esetekre pedig nyolc. A cégekre kiszabható bírságok plafonja akár az összbevételük öt százalékára emelkedne – amellett, hogy többek között az eredeti állapot visszaállítására és az okozott károk megtérítésére is kötelezhetőek lennének.

Az EP közleménye mindemellett azt is hangsúlyozza, hogy a közérdekű bejelentőket is védenék, illetve rendszeres képzést nyújtanának a bíráknak, ügyészeknek és rendőröknek.

Az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak – lehetőleg a jövő júniusi EP-választás előtt – még hivatalosan el kell fogadnia a kialkudott szöveget. Ez a hasonló politikai egyezségek után általában már csak formaság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!