Uniós megállapodás született az Airbnb és a Booking szigorúbb szabályozásáról

2023. november 16. – 10:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament is a tagállami Tanács szerda éjjel alkut kötött arról, hogyan szabályozzák a rövid távú lakáskiadást. Az EP közleménye szerint a tervezet az olyan szolgáltatásokkal igyekszik lépést tartani, mint az Airbnb, a Booking és az Expedia.

A kialkudott szöveg szerint azokban az országokban, amelyekben ezt megkövetelik, ingyenesen vagy arányos díjért lehet majd az interneten keresztül regisztrálni a rövid távra kiadott ingatlanokat. Ha kész a folyamat, a főbérlők egy regisztrációs számot kapnak, amivel kiadhatják az ingatlanjukat, így a hatóságok tudják és ellenőrizhetik majd az adatokat.

Az online platformoknak biztosítaniuk kellene, hogy a regisztrációs szám alapján a felhasználók azonosíthassák az ingatlant az oldalukon. A platformoknak arra is ügyelniük kellene, hogy a szolgáltatott információk megbízhatóak legyenek, ezt „ésszerűen”, véletlenszerű ellenőrzésekkel kellene biztosítaniuk. A szabálytalankodók regisztrációs számát felfüggeszthetik, leszedethetik az illegális hirdetéseket az oldalakról és büntetéseket szabhatnak ki azokra a platformokra vagy főbérlőkre, akik megsértik az előírásokat.

A tagállamok létrehoznak egy egységes felületet, és a nagyobb platformoknak erre havonta adatokat kell küldeniük a lakáskiadók tevékenységéről (a kisebbek ez alól mentesülnek).

Kim Van Sparrentak, a javaslat parlamenti felelőse szerint a városok küszködnek az illegálisan nyaralási célra kiadott ingatlanok elszaporodásával, ami „Európa-szerte nyomás alatt tartja a városok élhetőségét és megfizethetőségét.

Eddig a lakáskiadási platformok visszautasították, hogy megosszák az adatokat, így nehezítették a helyi szabályok betartatását. Szerencsére ez a jogszabály véget vet ennek és több felügyeletet ad vissza a városok kezébe”,

így az internetes cégek helyett szerinte ismét az önkormányzatok határozhatják meg a szabályokat.

A hasonló intézményközi egyezségek után még a két döntéshozónak, az EP-nek és a Tanácsnak is hivatalosan el kell fogadnia a kialkudott szöveget, de általában ez csak formaság.

A jogalkotással azért kell sietniük, mert jövő júniusban újraválasztják az EP-t, amivel egy nagyobb intézményi átalakulás indul az EU-ban, így elhúzódhat vagy akár kútba is eshet az olyan javaslatok elfogadása, amelyekkel a voksolásig nem végeznek.

Ha a javaslat mindkét testületen átmegy, a tagállamoknak két évük lesz rá, hogy végezzenek a szükséges fejlesztésekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!