Svédországot már csak két lépés választja el attól, hogy Törökország végre jóváhagyja a NATO-csatlakozásukat

2023. november 14. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a Svédország NATO-csatlakozását jóváhagyó törvényjavaslatot, írja az MTI. Recep Tayyip Erdoğan török elnök három héttel ezelőtt terjesztette a parlament elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, amit a NATO és Stockholm is üdvözölt. A törvényjavaslatot a parlament külügyi bizottságának jóvá kell hagynia, mielőtt a parlament szavaz róla. A török elnök ezt követően írhatja alá a törvényt.

A NATO-tagok közül már csak Törökország és Magyarország nem hagyta jóvá a svédek csatlakozását a szövetségi rendszerhez. Svédország a finnekkel együtt tavaly adta be a csatlakozási kérelmét, a magyar kormány azóta különböző okokra hivatkozva halogatja a döntést. Még azt sem tudni, hogy a parlament egyáltalán mikor szavazhat a kérdésről.

Februárban még arról beszélt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, hogy Orbán Viktor a finn–svéd NATO-csatlakozás támogatását kérte a kormánypárti képviselőktől, de vita alakult ki a balatonfüredi frakcióülésen. Nem sokkal később Hende Csaba vezetésével tárgyalódelegációt küldtek a két országba a vitás kérdések rendezésére, de azóta is csak a finnek kapták meg a zöld lámpát a magyar parlamenttől.

Szeptember végén arról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben, hogy egyetlen körülményt sem lát, ami sürgetné a svédek NATO-csatlakozásának támogatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!