Házkutatást tart az SZBU a munkácsi turult levetető polgármester hivatalában

2023. október 10. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Házkutatás indult a munkácsi polgármesteri hivatalban kedd reggel – erősítették meg a Telexnek a polgármester környezetéből. A Transcarpatia.net arról írt, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a korrupcióellenes hatóság (NABU) által indított házkutatásokat letartóztatások követték. A magyarországi sajtóban meg nem erősített információ jelent meg arról is, hogy a letartóztatottak között lehet a polgármester, Andrej Baloha is. A polgármester környezetében cáfolták a letartóztatásról szóló hírt.

„Csak a szokásos” – közölte a forrás a házkutatásra utalva, amelyből valóban több is volt már az elmúlt években. Legutóbb szeptemberben járt az SZBU a polgármesteri hivatalban és a városi kórházban, azt gyanítva, hogy a kórház igazgatója költségvetési pénzek elsikkasztásában lehet érintett.

Tizedáron adnák el a stadion területét

A mostani házkutatásoknak állítólag ehhez nincs közük: a hírek szerint a vizsgálódás oka a munkácsi Avangar futballstadion – pontosabban az annak helyt adó három hektáros föld eladása. Az önkormányzat augusztusban megszavazta, hogy 9,6 millió hrivnyáért (1 hrivnya 10 forint) megválik a területtől, amely a nyomozati hatóság szerint a tízszeresét érheti.

A polgármester környezetében politikailag motivált eljárásról beszélnek a városban – és korábban az országos politikában is – befolyásos Baloha családdal szemben.

A polgármester, Andrij Baloha édesapja Viktor Baloha, aki 1998-tól egy évig maga is a város élén állt, majd az országos politikába emelkedett. Viktor Juscsenko idején az elnöki hivatalt vezette, később a katasztrófavédelemért felelős rendkívüli ügyek minisztériumát vezette, jelenleg parlamenti képviselő. A helyben ma is befolyásos Baloha család az országos politikából azonban a 2010-es évek elejéhez képest kiszorult. A közelmúltban azonban két olyan ügyben is észrevetették magukat, amelyek közvetlenül érintik az egyébként is feszült magyar–ukrán viszonyt.

Az első ügy a munkácsi várra 2008-ban felállított turul levétele volt az év elején, a második pedig a munkácsi magyar nyelvű középiskola igazgatójának leváltása. Sink István ugyan nyert a bíróságon, amely kimondta, hogy az elbocsátás nem volt jogszerű, egyelőre azonban az igazgató nem térhetett vissza az iskola élére.

Baloha környezetében mindkét ügyet azzal indokolták, hogy a magyar kormány Ukrajna elleni, oroszpárti nyilatkozatokat tesz, nem támogatja az országot abban, hogy megvédje magát az ellene háborút indító Oroszországtól.

A Baloháéktól távolabb állók szerint a család észre akarta vetetni magát országos szinten azzal, hogy olyan, a magyar–ukrán viszonyra is kiható konfliktust vállaltak fel, amelyekben megkerülhetetlen tényezőkként jelenhetnek meg. Hogy a két ügy mögött inkább politikai számítás, mint zsigeri „magyargyűlölet” áll, azt jelzi az is, hogy 2008-ban maguk Baloháék támogatták a visszaállítását a turulnak, amely még 1920-ban került le a várról, amikor Kárpátalja Csehszlovákiához került. A konfliktusok akkor éleződtek ki, amikor Baloháék többsége veszélybe került, és összekülönböztek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi frakciójával is, amelynek vezetője az elbocsátott iskolaigazgató, Schink István.

Emellett a két ügy jól jöhetett azért is, mert az oroszbarátsággal nyugaton is megvádolt, a háborúval kapcsolatban az EU-ban is különutasnak tekintett, az Oroszország elleni szankciókat kritizáló, a háború miatt inkább Brüsszelt és Kijevet okoló magyar kormány kritizálásával a Baloha család hazafias politikusokként jó pontokat szerezhet azoknál, akik szerint Ukrajna háborús erőfeszítéseit gyengíti a magyar vezetés.

Ez fontos szempont lehet Baloháéknak, akik a munkácsi önkormányzatban korábban az oroszbarát oligarcha, Viktor Medvedcsuk mára betiltott pártjával álltak szövetségben. (Medvedcsukot azóta Ukrajna átadta Oroszországnak, cserébe több tucat fogságba esett ukrán katonáért.)

Baloháék kritizálták Kárpátalja kormányzóját is amiatt, hogy ő az utóbbi időben megtalálta a közös hangot a magyar vezetéssel. Viktor Mikita augusztusban Novák Katalinnal is találkozott Ungváron, mielőtt a köztársasági elnök Bucsába látogatott, majd Kijevben részt vett a Krími Platform nemzetközi fórumon, ahol elismerte Ukrajna jogát az önvédelemre az orosz agresszióval szemben. Mikita – aki Volodimir Zelenszkij 2019 óta tartó elnöksége alatt már a negyedik kormányzója Kárpátaljának – az SZBU-tól érkezett, korábban a szolgálat kárpátaljai részlegének helyettes vezetője volt.

Bosszú vagy korrupció elleni harc?

Az ügy azonban a korrupció felszámolásába kezdett Ukrajnában helyi személyes ellentétek nélkül megindulhatott. Zelenszkij környezetében is volt korábban olyan bizalmi ember, akit a gyors meggazdagodás láttán elővettek a hatóságok, a közelmúltban pedig Ihor Kolomojszkij egykor befolyásos oligarchát is őrizetbe vették.

Az Avangar stadion területe – az épület nélkül – az önkormányzat tulajdona volt, eladása ellen több tiltakozás is volt. A többség azonban az önkormányzat ülésén megszavazta az eladást. A KMKSZ képviselői nem vettek részt a szavazáson, de jelen voltak az ülésen.

Ha helyes a feltételezésük a nyomozóknak és a föld valóban sokszorosát éri az eladásban jóvá hagyott összegnek, akkor az ügy nem akad el a házkutatásnál, bár mindenképp hosszú vizsgálat várható.

Balohának hosszabb ideje nincsen meg a többsége az önkormányzatban, egy ideje ülések sincsenek, ami azzal fenyeget, hogy egy idő után – amennyiben a testület láthatóan nem működik – a központi vezetés az önkormányzat feloszlatásáról dönthet, ami Baloha polgármesteri pozíciójának elvesztését jelentené.

Helyi források szerint Baloha ezért volt szüksége egy olyan ügyletre, amelyben érdekeltté tudta tenni az önkormányzat tagjainak többségét, ezzel felújítva az önkormányzat működését és időt nyerve, mielőtt a testületet fel kellene oszlatni. Ez a magyarázat azonban szélesebb korrupciós ügyletet feltételez.

Nem lenne ugyan kizárt, hogy Baloha a következő választást is megnyerné, ám a háborúra hivatkozva a parlament elodázhatná a választások kiírását, és így olyan, központból küldött, ideiglenes vezetése lenne a városnak, amelyra Balohának nem lenne hatása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!