Történelmi uniós külügyi találkozó Kijevben, Szijjártó helyett helyettes államtitkár ment

2023. október 2. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepetésszerű látogatásra érkeztek hétfőn az uniós külügyminiszterek Kijevbe. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a találkozó előtt arról beszélt, hogy ez egy történelmi látogatás, mert az Európai Unió Tanácsa először ül össze az EU területén kívül, „a jövőbeni határain belül”, ami „önmagában is egy üzenet”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője nyilatkozik a sajtónak az EU-Ukrajna külügyminiszteri találkozó előtt – Fotó: Ministry Of Foreign Affairs Of Ukraine / Reuters
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője nyilatkozik a sajtónak az EU-Ukrajna külügyminiszteri találkozó előtt – Fotó: Ministry Of Foreign Affairs Of Ukraine / Reuters

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta: az informális ülésre nem azért jöttek, hogy konkrét döntéseket hozzanak, de magas szintű politikai párbeszédet kell tartaniuk Ukrajna további megsegítéséről.

„Minden kollégám azért érkezett”, hogy „kifejezze a saját és az Európai Unió elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett az orosz agresszióval szemben.”

Szijjártó nem ment

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnál érdeklődtünk, hogy az ülésre kit küld a magyar kormány. Paczolay Máté szóvivő válaszul közölte, hogy Magyarországot Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli a tanácskozáson. (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő reggel egy budapesti találkozóról posztolt Facebookra egy német vállalat képviselőivel.)

Paczolay Máté hozzátette: nem Magyarország az egyetlen tagállam, amely nem külügyminiszteri szinten képviseli magát az ülésen. A hvg.hu úgy tudja, a lett, a lengyel és a svéd külügyminiszter maradt még távol, előbbi helyett valóban államtitkár van Kijevben. (Az Európai Unió Tanácsának ülésein előfordul, hogy miniszterek helyett alacsonyabb szinten képviselik magukat a tagállami szaktárcák, bár általában erre akkor van példa, ha a tárgyalt témának nincs külön minisztériuma.)

Bunford Zsolt helyettes államtitkár, az Információs Hivatal volt főigazgatójának neve egy októberi Direkt36-cikkben is előkerült. Abban, amiben azt mutatták be, hogyan manőverezett eddig az Orbán-kormány az orosz-ukrán háborúban és nézte be az orosz invázió lehetőségét. „A külföldi hírszerzésért felelős Információs Hivatal (IH) akkori főigazgatója, Bunford Zsolt is egyértelműen megkérdőjelezte az amerikai szándékokat. Az egyik nemzetbiztonsági bizottsági ülésen elhangzottakat ismerő egyik forrás szerint Bunford a háború kitörése előtti időszakban azt állította, hogy Amerika »fake newsokat terjeszt a magyar nyilvánosságban arról, hogy Oroszország háborúzni akar«” – áll a cikkben.

Várhatóan az OTP-ről is szó lesz

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Politicónak elmondta, hogy a találkozónak kézzel fogható eredményeket kellene hoznia, és külön megemlítette az Európai Békekeretet. Az uniós tagállamok EU-n kívüli fegyverszállításait utólag térítő alap legutóbbi, 500 millió eurós részletének kifizetését Magyarország blokkolja. A kormány azt akarja, hogy Ukrajna cserébe szedje le a „háborús szponzorok” listájáról az OTP-t. (Korábban a 11. uniós szankciós csomag elfogadását is ehhez kötötte, de azt végül átengedte.)

Pénteken a listát összeállító Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség ideiglenesen felfüggesztette a magyar bankot a szankcióval nem járó felsorolásból. A szervezet további lépéseket vár ahhoz, hogy az OTP-t végleg eltávolítsa a listáról, de a magyar külügy sem volt elégedett, és nem tekinti lényegi változásnak az ideiglenes intézkedést. (Az ügyről bővebben itt írtunk.) Egy uniós tisztviselő előzetesen arról beszélt az Euractivnak, hogy „pozitív jeleket láttunk” az 500 millió eurós részletnél, ami „azt jelenti, hogy az ügy a következő hetekben megoldódhat”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!