Magyar külügy: Nem elég, hogy az ukránok ideiglenesen felfüggesztették az OTP „háborús szponzor” státuszát

2023. szeptember 30. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar Külügyminisztérium sajtóosztálya közleményben írta meg, hogy nem tekintik lényegi változásnak azt, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát.

„A magyar álláspont világos: amíg az OTP-t nem veszik le a listáról, addig Magyarország nem fog hozzájárulni semmilyen további európai uniós finanszírozáshoz az ukrajnai fegyverszállítások tekintetében” – közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő szombaton az MTI-vel.

Az OTP Bank Group még májusban került a kijevi korrupcióellenes ügynökség listájára, szerintük ugyanis a pénzintézet együttműködik Oroszországgal. Ezt közleményben ítélte méltatlannak az OTP, szerintük ugyanis csak valami félreértésről lehet szó. Akkor azt közölték, hogy erről meg próbálják győzni az ukrán illetékeseket is.

A hír hallatán viszont beindult Szijjártó Péter is, a külügyminiszter pedig politikai fegyvert faragott magának az ügyből. Azt mondta, a kormány „nagyon nehezen” tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról vagy azz ukrajnai fegyverszállítások további európai uniós finanszírozásának ügyéről, amíg Kijev nem távolítja el az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról.

Holott több nyugat-európai cég, köztük az osztrák Raiffeisen Bank International, a brit-holland Unilever vagy a francia Leroy Merlin is szerepel rajta – náluk viszont a nemzeti kormány nem verte az asztalt a cégek levételéért a listáról. Amiről egyébként egyáltalán nem könnyű lekerülni, ahogyan arról írtunk korábban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!