Ideiglenesen felfüggesztették az OTP-t a háborút támogató cégek ukrán listáján

2023. szeptember 29. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

Ideiglenesen lekerült az OTP Bank arról az ukrajnai listáról, amin a háború „nemzetközi támogatóit” listázzák, írja a Portfolio. Erről a kijevi Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) döntött pénteken, viszont hozzátették: ahhoz, hogy az OTP végleg lekerüljön a listáról, további lépéseket várnak.

Az NAZK emellett öt görög hajózási vállalat státuszát is felfüggesztette a listán. Mint írják, a döntés „az ügynökség és az említett országok vállalatainak és kormányainak képviselői között” folytatott tárgyalások eredményeként született.

Az OTP Bank Group még májusban került a kijevi korrupcióellenes ügynökség listájára, szerintük ugyanis a pénzintézet együttműködik Oroszországgal. Ezt közleményben ítélte méltatlannak az OTP, szerintük ugyanis csak valami félreértésről lehet szó. Akkor azt közölték, hogy erről meg próbálják győzni az ukrán illetékeseket is.

A hír hallatán viszont beindult Szijjártó Péter is, a külügyminiszter pedig politikai fegyvert faragott magának az ügyből. Azt mondta, a kormány „nagyon nehezen” tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról mindaddig, amíg az OTP szerepel a listán, ezt pedig augusztus végén azzal nyomatékosította:

addig még csak megvitatni sem hajlandóak az ukrajnai fegyverszállítások további európai uniós finanszírozásának ügyét, amíg Kijev nem távolítja el az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról.

Holott több nyugat-európai cég, köztük az osztrák Raiffeisen Bank International, a brit-holland Unilever vagy a francia Leroy Merlin is szerepel rajta – náluk viszont a nemzeti kormány nem verte az asztalt a cégek levételéért a listáról. Amiről egyébként egyáltalán nem könnyű lekerülni, ahogyan arról írtunk korábban.

Az ukránok remélik, ezzel a lépéssel gesztust tudnak gyakorolni a magyar kormány felé is, hogy feloldják a Kijev számára létfontosságú, 500 millió eurós EU-s katonai segély zárolását. Kérdéses persze, hogyan reagál erre az Orbán-kormány – hiszen ha feloldanák, azzal implicit módon a fegyverszállításokat és a háború folytatását támogatnák.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!