Nem lehet tudni, hogy az ukránok vagy az oroszok lőttek le egy orosz vadászgépet

2023. szeptember 30. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Széles körben elterjedt jelentések szerint Oroszország elvesztette egy újabb Szu-35 FLANKER vadászrepülőgépét a frontvonal közelében – írja a Sky News.

Ukrán források azt állítják, hogy SZ-300-as föld-levegő rakétákkal lőtték le az orosz vadászgépet. Későbbi jelentések szerint viszont maguk az orosz szárazföldi erők voltak felelősek a repülőgép lelövéséért. Nem ritka, hogy a rakétakezelő előbb tüzel, mint kérdez, ráadásul ennek még nagyobb az esélye a képzelten orosz katonaság körében a Sky News katonai elemzője szerint.

Csakhogy valójában a konfliktusban részt vevő mindkét fél SZ-300-as rakétákat használ, amelyek a volt Szovjetunió idején a katonai légvédelmi képesség alapját képezték.

Így talán soha nem tudjuk meg, hogy valójában ki lőtte ki a rakétát, de az biztos, hogy az orosz pilóta nem élte túl a csapást.

Nyugati katonai elemző szerint Moszkva egyre-másra veszíti el a frontvonalbeli katonai repülőgépeinek jelentős részét: csak az elmúlt 18 hónapban legalább négy FLANKER-t vesztettek el.

A Sky News elemzője szerint a probléma része, hogy az orosz pilóták nem elég tapasztaltak. Adja magát a kérdés, hogy akkor miért helyezik őket a frontvonalhoz, ahol nagyobb a kilövés esélye. Az egyik magyarázat az, hogy Oroszország kifogyóban van a föld-föld rakéták készletéből, ezért növelnie kell az orosz légi eszközök által a frontvonalnak nyújtott támogatást.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!