Lavrov nácizmusnak nevezte az orosz rendszámú autók európai kitiltását

2023. október 2. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szocsiban, a Valdaj nemzetközi vitaklub hétfői ülése után beszélt arról, hogy az orosz rendszámú autók kitiltása lényegében nácizmus, aztán arról panaszkodott, hogy ez kizárólag az oroszokkal történik. Lavrov ezután azt is felhánytorgatta, hogy az egész orosz népet kollektívan bűnösnek tartják Putyin cselekedetei miatt, szerinte ez is színtiszta nácizmus. Lavrov a kirohanásával arra reagált, hogy Litvániához, Lettországhoz, Észtországhoz, Lengyelországhoz, Finnországhoz és Norvégiához csatlakozva Bulgária is megtiltotta a belépést az orosz rendszámú autóknak.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egyébként válaszintézkedéseket helyezett kilátásba. Az Európai Bizottság szeptember elején kiadott pontosító állásfoglalásában közölte: az EU Tanácsa által Oroszország ellen még 2022-ben elrendelt szankciók az orosz állampolgárok orosz rendszámú autóira is vonatkoznak, és az orosz állampolgárok még turisztikai céllal, rövid időre sem léphetnek be autóval az Európai Unió területére. Az oroszok emellett nem vihetnek be magukkal bizonyos személyes tárgyakat, például laptopot, okostelefont, ékszert, bőrt és szőrmét, sőt sampont és vécépapírt sem.

Lavrovnak nem ez volt az egyetlen nácizása, arról is beszélt, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megpróbálta megmagyarázni, hogy az ország parlamentje a Waffen SS kanadai-ukrán veteránja, Jaroszlav Hunka, előtt tisztelgett Volodimir Zelenszkij ottawai látogatása idején. Az orosz tárcavezető szerint nyilvánvaló, hogy mind a házelnök, mind a kanadai titkosszolgálatok tisztában voltak azzal, hogy kit hívtak meg a törvényhozás ülésére. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!