A cégek fele lecserélődött a legnagyobb külföldi cégek oroszországi rangsorában egy év alatt

2023. október 2. – 16:41

Másolás

Vágólapra másolva

Teljesen átalakult a külföldi cégek árbevétel szerinti ötvenes rangsora Oroszországban – írta meg a Hvg.hu a Forbes listájára hivatkozva, amelyben 2022-es pénzügyi eredményeik alapján rendezték sorba a cégeket.

A 2021-es listát vezető Volkswagen-csoporttól a Leroy Merlin francia háztartási cikkeket forgalmazó vállalat vette át a helyét, miután az előbbi elhagyta Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt. A Leroy Merlin 530 milliárd rubeles (1970 milliárdos) árbevételével harcolta ki magának az első helyet, de 2023 márciusában már ők is bejelentéttek tervezett kivonulásukat az orosz piacról.

A lista második és harmadik helyén két dohányipari vállalat, a Jt Group és a Phillip Morris áll. Előbbi 433 milliárd rubeles (1600 milliárd forintos), utóbbi pedig 400 milliárd rubeles (1490 milliárd forintos) árbevételt ért el.

A előző évi tíz helyett idén csak hat amerikai vállalat fért be a rangsorba, pont ugyanannyi, mint kínai. A visszaeséshez hozzájárul, hogy a háború kitörése óta a rengeteg más szereplő mellett a tavalyi lista 22 szereplője is kivonult az orosz piacról vagy felfüggesztette tevékenységét az országban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!