Joe Biden kiállt a sztrájkoló autógyári munkások mellett, támogatja a béremelési követelésüket

2023. szeptember 26. – 23:40

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök kedden csatlakozott a Michiganben sztrájkoló autógyári munkásokhoz, támogatva a 40 százalékos béremelésre vonatkozó követelésüket. A modern kori történelemben ez volt az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök nyíltan kiállt a sztrájkoló munkások mellett – írta a Reuters.

Biden a General Motors belleville-i autóalkatrész-elosztó központjához utazott, ahol csatlakozott a többtucatnyi sztrájkoló munkáshoz. Shaw Fain, az Egyesült Autóipari Dolgozók (UAW) szakszervezetének elnöke a repülőtéren üdvözölte Bident, és átnyújtott az elnöknek egy fekete, UAW feliratú baseballsapkát.

Fain történelmi pillanatnak nevezte Biden látogatását, és azzal vádolta a nagy autógyártók vezetőit, hogy a profitot zsebre teszik, és a munkásoknak „a maradékért kell küzdeniük”. „Köszönjük elnök úr, hogy eljött, hogy kiálljon mellettünk. Tudjuk, hogy az elnök helyesen fog cselekedni a munkásosztály érdekében” – mondta Fain.

„A vállalatok bajban voltak, de most hihetetlenül jól keresnek. És képzeljék el! Nektek is hihetetlenül jól kellene keresnetek. Sokkal többet érdemeltek, mint amennyit most kerestek” – mondta Biden egy hangosbeszélőn keresztül. Az elnök ezzel az amerikai autógyártók 2009-es kormányzati mentőcsomagjára utalt, amely bércsökkentést is tartalmazott.

Joe Biden amerikai elnök a United Auto Workers (UAW) amerikai járműipari szakszervezet sztrájkoló tagjaihoz beszél 2023. szeptember 26-án – Fotó: Evan Vucci / AP / MTI
Joe Biden amerikai elnök a United Auto Workers (UAW) amerikai járműipari szakszervezet sztrájkoló tagjaihoz beszél 2023. szeptember 26-án – Fotó: Evan Vucci / AP / MTI

Biden látogatása egy nappal azelőtt történt, hogy Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsa Michiganben az autógyári munkások előtt fog beszélni. Ezek az egymás utáni események is rávilágítanak a szakszervezetek támogatásának fontosságára a 2024-es elnökválasztás előtt, még akkor is, ha a szakszervezetek egyébként az amerikai munkavállalók elenyésző hányadát képviselik csupán.

Azonban egyes autógyári munkások a BBC-nek azt mondták, úgy érzik, hogy a pártok átpolitizálhatják a sztrájkot, és arra kérték őket, hogy „maradjanak távol” az eseménytől. „Jobban örülnénk, ha egyikük sem jönne el. Nem akarjuk megosztani az embereket, és ha belevisszük a politikát, az vitát fog okozni” – mondta az egyik munkás.

Az Egyesült Államok legnagyobb autógyártóinak alkalmazottai szeptember 15-én szüntették be a munkát. A lépést azzal indokolták, hogy lejártak a munkaszerződések, és az autógyárak nem tettek számukra elfogadható ajánlatot. Az UAW négy év alatt összesen 40 százalékos béremelést követel 140 ezer tagjának, és arra hivatkoznak, hogy a vállalatok vezetőinek jövedelmei ugyanilyen mértékben nőttek az elmúlt időszakban. A négynapos munkahét és az inflációt automatikusan követő fizetésemelés is a követeléseik között szerepel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!