Sztrájkolnak a legnagyobb amerikai autógyártók dolgozói

2023. szeptember 15. – 06:51

Másolás

Vágólapra másolva

Beszüntették a munkát az Egyesült Államok legnagyobb autógyártóinak alkalmazottai, írja a BBC. A General Motors, a Ford és a Stellantis üzemeiben kezdődött sztrájk az autógyártó munkásokat tömörítő szakszervezet, a United Autoworkers Union (UAW) bejelentése szerint.

A lépést azzal indokolták, hogy csütörtökön este lejártak a munkaszerződések, és a munkáltatók nem tettek számukra elfogadható ajánlatot. A munkabeszüntetés komoly érvágás a gépjárműiparnak, és a vásárlók is megérezhetik majd: az eddig sem olcsó új autók még tovább drágulhatnak. A fő kérdés: mikor lesz megegyezés?

Shawn Fain, az UAW elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban még soha nem fordult elő hasonló, vagyis az, hogy a Detroiti Hármak dolgozói ilyen szinten összefogtak volna. A legnépszerűbb márkák (GM, Ford, Jeep. stb.) legjövedelmezőbb típusai alatt álltak le a gyártószalagok.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy még Joe Biden amerikai elnök is beszélt telefonon az UAW vezetőjével a határidő lejárta előtt, de megbeszélésüknek nem volt eredménye.

A szakszervezet négy év alatt összesen negyven százalékos béremelést követel 140 ezer tagjának, és arra hivatkozik, hogy a vállalatok vezetőinek jövedelmei ugyanilyen mértékben nőttek az elmúlt időszakban. A négynapos munkahét és az inflációt automatikusan követő fizetésemelés is a követeléseik között szerepel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!