Nem közelítenek az álláspontok az amerikai autóipari dolgozók sztrájkjában

2023. szeptember 24. – 07:58

frissítve

Nem közelítenek az álláspontok az amerikai autóipari dolgozók sztrájkjában
Sztrájkoló a General Motors üzeménél a Michigan állambeli Lansingben – Fotó: Bill Pugliano / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc napja sztrájkolnak az Egyesült Autóipari Dolgozók (United Auto Workers – UAW), és a jelek szerint nem közelednek az álláspontok a dolgozók és a munkáltatók között, miután a sztrájkot pénteken a General Motors (GM) és a Stellantis minden alkatrészelosztó központjára kiterjesztették – írja az MTI.

Az UAW szakszervezet a munkaadókra gyakorolt nyomás fokozásával akarta jelezni, hogy elégedetlen a tárgyalások állásával a két gyártó esetében, de a Fordnál ezúttal nem növelte a sztrájkban részt vevő tagjai számát.

A sztrájk szeptember közepén indult azzal az indokkal, hogy csütörtökön este lejártak a munkaszerződések, és a munkáltatók nem tettek számukra elfogadható ajánlatot.

Shawn Fain, a szakszervezet elnöke a sztrájk kiterjesztését bejelentve közölte, hogy a lépéssel a két vállalatot „észhez akarják téríteni, hogy komoly ajánlattal térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz”.

Fain hozzátette, hogy a Ford esetében jelentős előrehaladást értek el, ezért nem növelték ott a sztrájkoló dolgozók számát.

A három amerikai autóipari vállalatnál zajló munkabeszüntetés három gyártóüzemet és harmincnyolc elosztóközpontot érint húsz államban.

A szakszervezet négy év alatt összesen negyven százalékos béremelést követel 140 ezer tagjának, és arra hivatkozik, hogy a vállalatok vezetőinek jövedelmei ugyanilyen mértékben nőttek az elmúlt időszakban. A négynapos munkahét és az inflációt automatikusan követő fizetésemelés is a követeléseik között szerepel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!