Az EU további tíz évre engedélyezné a vitatott gyomirtót, a glifozátot

2023. szeptember 21. – 14:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy az EU további tíz évre engedélyezze a glifozátot. A szer a Politico szerint a leggyakrabban használt gyomirtó-hatóanyag, amelynél az uniós élelmiszerügyi hatóság, az EFSA nem talált „kritikus aggodalomra okot adó” veszélyeket. Ugyanakkor a glifozát ellenzői úgy vélik, hogy a szer rákos megbetegedésekhez vezethet és az élővilág pusztulását okozhatja.

Az anyagot komoly viták után 2017-ben öt évre engedélyezték, ami után ugyan egy európai parlamenti állásfoglalás már betiltotta volna, de a végső döntés a tagállamok kezében van. Tavaly decemberben úgy határoztak, hogy újabb egy évvel hosszabbítanak.

A kérelmet beadó cégek most plusz 15 évet szerettek volna, de az Európai Bizottság csak tízet adna. „Ha a következő tíz évben bizonyíték érkezik, amely megkérdőjelezi az EFSA következtetéseit, a Bizottság újra értékelheti a jóváhagyást” – idézte a Politico a testület egyik tisztviselőjét.

Az egyik kritikus szervezet, a PAN Europe a héten az Európai Parlamentben vitatta az EFSA megállapításait. Az MVTSZ beszámolója szerint a rendezvényen úgy vélték, hogy az értékelésben hibák vannak. A genotoxicitást, a rákkeltő hatást, a neurotoxicitást, a bélmikrobiom károsodását és számos, a talajra, a vízre és a biológiai sokféleségre gyakorolt igen káros hatást nem értékeltek elégségesen.

A tagállamok pénteken vitathatják meg a javaslatot és október 13-án szavazhatnak róla. Az elfogadáshoz elég az általában használt minősített többség, azaz egy-két tagállam nem vétózhat. Legalább 15 ország igen szavazata kell, amelyek együtt minimum az uniós lakosság 65 százalékát képviselik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!