Külön rendelettel akadályozná az EU az energiaárak elszabadulását

2023. szeptember 8. – 12:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió csütörtökön egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy elfogadja az energiapiaci manipuláció elleni új rendeletet. A márciusban született javaslatot kimondottan azzal indokolták, hogy az energiaárak 2021-ben és 2022-ben jelentősen megemelkedtek többek között azért, mert Oroszország fegyverként használta az energiát és a koronavírus-járvány után megugrott a kereslet.

Az Európai Parlament ipari és energiaügyi szakbizottsága csütörtökön szavazta meg a saját változatát a javaslatról. A hasonló kilengések ellen többek között növelnék a piacok átláthatóságát és egységesen szabályoznák az újfajta módszereket, például az algoritmikus kereskedést. (Ilyenkor programok reagálnak az árváltozásokra, így például drágulásnál automatikusan vásárolnak, ezzel csak még tovább növelik az árakat és láncreakciót indíthatnak be.) Az energiaszabályozó hatóságok uniós ügynökségét is megerősítenék, például bírságokat vethetne ki határokon átnyúló ügyekben.

Az ipari szakbizottság azt a tervezetet is elfogadta, amivel például az elektromos autókhoz, napelemekhez, okostelefonokhoz nélkülözhetetlen nyersanyagokat biztosítaná az EU. A lítiumot, kobaltot és egyéb szükséges anyagokat egyrészt több forrásból szerezné be, amiben hosszú távú partnerségekkel tenné érdekeltté az EU-n kívüli országokat, másrészt többet hasznosítana újra. (A márciusi javaslatról itt írtunk bővebben.)

A szakbizottság tagjai mindkét javaslatot nagy többséggel támogatták, így ha az Európai Parlament egésze formálisan is rábólint, indulhat majd az egyezkedés a tagállamokkal a jogszabályok végső formájáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!