Újra indulhatnak vizes versenyeken orosz és belarusz sportolók

2023. szeptember 5. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) szigorú szabályok mellett az egyéni sportágakban jóváhagyta az orosz és belarusz versenyzők indulását semleges státuszban – írja az MTI.

A szervezet közleménye szerint számonként egy-egy orosz és belarusz indulhat a nemzetközi versenyeken, olyan sportágakban, amikben az időt vagy az eredményt egyetlen sportoló szereplése határozza meg.

A kritériumok között – amiket a World Aquatics áprilisban létrehozott munkacsoportja határozott meg – a szigorú doppingellenőrzések mellett szerepel az is, hogy az adott sportolók nem támogathatják az Ukrajna elleni orosz inváziót, illetve el kell fogadniuk, hogy a viadalokon nem versenyezhetnek nemzeti zászlajuk alatt, és a himnuszukat sem játsszák le.

Magyar szempontból érdekesség, hogy ezeknek a kritériumoknak elméletileg nem felel meg a 100 és a 200 méteres hátúszás regnáló olimpiai bajnoka, Jevgenyij Rilov, akit a WA még áprilisban kilenc hónapra tiltott el, mert részt vett egy, a háborút támogató moszkvai felvonuláson. A 25 éves Rilov több sportolóval együtt a hadműveletek jelképének számító Z betűt viselte öltözékén a Luzsnyiki Stadionban rendezett eseményen, amin Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent.

Az Ázsiai Olimpiai Tanács ehhez képest vasárnap bejelentette, hogy nem indulhatnak orosz és belarusz sportolók az Ázsiai Játékokon, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint így nem tudnak majd kvótát gyűjteni a párizsi olimpiára.

Az atlétikai vébén több ukrán sportoló is elindult (sőt, női magasugrásban arany, hármasugrásban pedig ezüstérmet szereztek), és interjút is adtak a Telexnek. Ebben sok minden mellett arról is beszéltek, hogy nem lehet hagyni az oroszokat elindulni a nemzetközi sportversenyeken. Szerintük az orosz sportolók egy része katonaként részt vett az országuk lerohanásában, sokan ráadásul a hadseregtől is kapnak fizetést.

Az orosz sportolók egyéni felelősségét is fontosnak tartják. Úgy látják, hogy aki nem mondott semmit, az hallgatólagosan támogatja az inváziót. Márpedig az orosz sportolók többsége vagy nyíltan kiállt Ukrajna lerohanása mellett, vagy a háború kezdete óta nem mondott semmit.

Anna Rizsikova gátfutó azt mondta, hogy a háború első napjaiban sok orosz sportoló ismerősére ráírt, akikkel korábban jó kapcsolatot ápoltak. Arra kérte őket, hogy terjesszék a saját környezetükben, hogy a háborúnak nincs értelme, és azt minél hamarabb le kell állítani. Csak elutasító választ kapott, az orosz sportolók mind a háború szükségessége mellett érveltek.

Volt olyan is, aki egy hosszú veszekedés után azt mondta: Ukrajna egy nem létező ország, és örül, ha orosz rakéták csapódnak az ukrán házakba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!